Dačić: Neophodan kodeks ponašanja poslanika, ali i svih na javnoj sceni

Vesti 23. dec 202020:59 > 21:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je pored Kodeksa ponašanja narodnih poslanika potreban i kodeks ponašanja na političkoj i javnoj sceni.

„Svi govore o tome šta komentarišu i kažu narodni poslanici, a kakve se sve gadosti i bezobrazluci čuju svakog dana o tome niko ne govori“, rekao je Dačić na kraju današnje sednice Skupštine Srbije.

POVEZANE VESTI

On je upitao „da li ima bilo kakvog kodeksa za prostačko ponašanje i vređanje“, i koj kodeks važi kada je u pitanju, na primer, vređanje Angeline Vučić, majke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je rekao da nije tačno ono što je navedeno u dopisu Kuće ljudskih prava i demokratije i istakao da će svaki građanin moći da podnese prijavu za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Dačić je kazao da je jedna od primedbi Kuće ljudskih prava i demokratije bila da je nedostajala adekvatna javna rasprava.

„Martinović me je upoznao da se o ovome priča od 2014. godine, a i ranije. Ako za šest godina i više nije bilo vremena za javnu raspravu ne znam kada i ko više treba da vrši javnu raspravu. Ovo je akt Narodne skupštine Republike Srbije, o tome se ne vrši javna rasprava. Vrši se rasprava unutar Skupštine Srbije“, istakao je Dačić.

Sednica Skupštine Srbije je završena, a poslanici će u četvrtak nastaviti raspravu o predloženom Kodeksu ponašanja narodnih poslanika.