Vesić ponosan na rekonstrukciju Beogradske tvrđave

Vesti 23. dec 202016:29 > 16:41
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je kompleks Sahat i Barokne kapije na Beogradskoj tvrđavi, čija je obnova završena, i istakao da je veoma ponosan na sve što je tokom poslednjih nekoliko godina urađeno na ovoj tvrđavi, prenosi Beoinfo.

„Rekonstruisani su Malo stepenište, Veliko stepenište, plato oko spomenika ‘Pobednik’, a urađene su i restauracije ‘Pobednika’ i Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Rekonstruisani su i Ali-pašino turbe, kao i Česma Mehmed-paše Sokolovića“, rekao je Vesić.

Beoinfo

On je najavio da će rekonstrukcija Кapije Кarla VI početi iduće godine, a u narednom periodu biće rekonstruisana Zindan kapija, odnosno Južni bedem, koji predstavlja ostatke srednjovekovnog grada despota Stefana Lazarevića.

Vesić je istakao da Grad Beograd čvrsto „stoji iza“ Beogradske tvrđave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

„Svaki dinar uložen u ovakve projekte predstavlja ulaganje u očuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta“, ocenio je Vesić.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, Arheološki institut SANU, JP „Beogradska tvrđava“, Grad Beograd, kao i Opština Stari grad, navedeno je u saopštenju. 

Beoinfo