KRIK: Odluka Saveta za štampu opasan presedan u novinarstvu

Vesti 23. dec 202015:28 > 15:30
Podeli:
Izvor: N1

Portal KRIK ocenio je da je Savet za štampu nepravedno proglasio taj portal krivim za kršenje Kodeksa novinara Srbije u tekstu koji je nastao u okviru globalnog projekta "FinCEN dosijei".

U tekstu objavljenom na KRIK-u navodi se da pojedini zaključci Saveta u njihovoj odluci nisu tačni.

„Tako, Savet tvrdi da nismo objavili dokaz da su banke označile 99 novčanih transakcija grupacije Mineco kao sumnjive – iako je u našoj priči objavljen deo izveštaja američkog Trezora gde se upravo ovo spominje“, piše KRIK.

Ocenili su da je šokantno to što su kažnjeni jer, po mišljenju Saveta za štampu, nisu objavili dovoljno dokumenta do kojih su došli u istraživanju – iako bi time bio ozbiljno ugrožen uzbunjivač koji je novinarima dostavio tajne izveštaje američkog Trezora.

„Savet nema mandat da određuje šta od dokumentacije novinari treba da objave, niti je obaveza objavljivanja dokumenata predviđena kodeksom. KRIK smatra da je zaštita izvora jedna od najvažnijih novinarskih obaveza i stoga ne možemo da prihvatimo ovakvu odluku Saveta, jer bismo time dali legitimitet štetnoj praksi u novinarstvu koja zanemaruje uzbunjivače“, dodaje se u tekstu.

Članovi Komisije za žalbe jednoglasno su doneli odluku i da je KRIK prekršio novinarski kodeks u delu koji se odnosi na novinarsku pažnju i objavljivanje odgovora, po žalbi firme Mineko.