Popović: Izbor Zekić je puč u REM-u, neću podneti ostavku

Vesti 23. dec 202010:18 > 11:05
N1

Članica REM-a Judita Popović ocenila je u Novom danu da dolazak Olivere Zekić na mesto predsednice saveta REM-s "nije bio izbor, već puč " koji je izvršen "samoinicijativno, od jedne grupe u Savetu". "To ne može biti legalno, to ne može biti po zakonu", istakla je ona.

POVEZANE VESTI

Navodi da je na to ukazano, kao i da je predlagan drugi kandidat, ali, dodaje ona „hteli su da završe posao, i to je bio puč“.

„To je preuzimanje Saveta REM-a od strane većine, ali ne od svih članova Saveta, a mi bi trebalo da budemo ravnopravni. Stavili su nas pred svršen čin. Očigledno je bilo da su hteli da završe posao jako brzo. Očigledno je i da su očekivali od nas neki otpor. Iz tog razloga su i zbrzali, i to prilično aljkavo i traljavo. Nisu znali da se snađu u momentu. Tu tačku „razno“ su stavili kao prvu tačku, i potpuno su promašili utvrđivanje dnevnog reda“, kazala je Popović.

Dodaje da je sve rađeno na brzinu kako bi se izbegla argumentacija o izboru Zekić na mesto predsednika.

„Mi smo predložili Višnju Aranđelović, koja nije bila prisutna, računajući da će morati da odlože donošenje te odluke. Međutim, oni su prešli preko tog našeg predloga, i nije bilo nikakve diskusije da li ćemo držati sednicu s tom tačkom ili nećemo. To je nezakonito. Imali smo jedan predlog, a drugi predlog nije ni konstatovan. Sve to je urađeno na brzinu i zato kažem da je to jedan puč“, naglašava Popović.

Komentarišući tvrdnju Olivere Zekić koja je izjavila da je za predsednika predložila nju, kaže da je to urađeno da bi se napravila „šala“, pošto je grupa članova bila izričita da se ne nastavi procedura izbora predsednika Saveta u tim okolnostima.

„Kada je ona mene predložila, ja sam to i tako shvatila, da je to potpuno neozbiljno, ali sam rekla ‘OK’, razmisliću o tome, i za to mi treba vremena. Neozbiljno je predlagati kandidate na taj način. Mi nismo znali da će ona biti predložena, inače bi smo sasvim drugačije pristupili sednici. Sednica je bila zakazana u petak za ponedeljak, to je veoma kratko vreme. Očigledno je da su imali određeni strah o tome“, smatra Popović.

Ističe da je neophodno da u Savetu REM-a postoje nezavisni članovi kako bi svedočili događanjima u tom telu, kao i da to ne bi bilo moguće da se uradi ukoliko su takvi članovi izvan njega.

„Ja ne mogu da podnesem ostavku. Ja ne mogu da odustanem. Ja sam advokat, ja branim svoje stavove. naučila sam da ‘izađem na crtu’, i da istina zavređuje tu borbu i moju posvećenost“, kazala je Popović.