Odbor za finansije zasedao daleko od javnosti, iza vrata hotela sa pet zvezdica

Vesti 22. dec 202018:14 > 19:30
N1

Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije održana je daleko od zgrade Skupštine Srbije. Iako je poslata najava za medije sednica je ipak bila zatvorena za javnost u "Premier Aqua" hotelu u Vrdniku.

O finansijama zakonima i rešavanjima problema građana Srbije poslanici Skupštine Srbije rešili su da raspravljaju u hotelu sa pet zvezdica ne tako daleko od Beograda ali kako piše u prospektu na idealnoj poziciji od 240 metara nadmorske visine u Vrdniku.

Posle jutarnje kafe, članovi Skupštinskog odbora za finansije i ostale finsnsijske institucije Srbije počeli su raspravu o promenama pojedinih zakona. O kojim tačno zakonima je reč nismo mogli da saznamo, jer se rasprava vodila iza zatvorenih vrata hotela.

Član odbora i poslanik SNS-a Veroljub Arsić bio je zatečen pitanjem zašto se sednica odbora održava u hotelu van Beograda

N1: Gospodine Arsiću zbog čega ste se odlučili da sednica Odbora bude u hotelu, a ne u Skupštini?

Arsić: A Vi ste?

N1: Žaklina sa N1 televizije.

Arsić: Nemam zaista… ovakav način prepada!? Na drugom mestu. Hvala.

N1: Samo nam odgovorite zašto je sednica ovde, a ne u Skupštini.

Arsić: Zaista nemam šta da Vam kažem osim da Narodna skupština ne snosi nikakve troškove za ovu sednicu.

N1: Ko snosi? Mora nešto da se plati.

Arsić: Raspitajte se, Vi ste zato novinari, ali vam garantujem da građani Srbije ovo ne plaćaju.

Uz garancije poslanika Arsića i predsednica Skupštinskog odbora za finansije Aleksandra Tomić tvrdi da u Vrdniku nisu sopstvenom odlukom, kao i da nije prvi put da su sednice Odbora zatvorene za javnost.

Tomić: Ne znam da li znate, ali rezultat tog rada zatvorene sednice su izmene i dopune zakona, 27 izmena i dopuna smo zajedno sa Ministarstvom finansija napravili plan za iduću godinu.

N1: Je l’ moglo ovo da se održi u Skupštini Srbije?

Tomić: Nije moglo, zato što imamo tri različite strane i želimo da na potpuno otvoren način da razgovaramo o promenama zakona koje su u pitanju. Znači nije naš izbor što se tiče lokacije.

N1: A, kako otvoreno bez medija?

Tomić: Zatvoreno, da. Mi smo i prošli put imali tako zatvoreno tog tipa jer ono što ima DRI za izmene inicijative, mi što imamo kao poslanici da čuje Ministarstvo finansija, odgovori nam na to da li je to moguće, izvodljivo, nije izvodljivo, i na kraju imamo rezultate kao što smo imali prošle godine – 27 izmena i dopuna zakona.

N1: Ti zakoni se tiču građana Srbije.

Tomić: Tako je. Znači građani su, videli ste, u prošloj godini koje su sve izmene i dopune išle, i upravo su bili podloga za dobre mere koje smo doneli.

Ostaje nejasno koje to predloge, a tiču se finansija, imaju i Državna revizorska institucija i poslanici Skupštinskog odbora koje javnost ne bi trebalo odmah da sazna već kad budu u skupštinskoj proceduri.

Sednica Skupštinskog odbora za finansije u Vrdniku bila je, dakle, zatvorena za javnost, a šta se sve dogovorilo o srpskim finansijama građani Srbije saznaće tek 2021. godine.