Kovačević: Primio sam kinesku vakcinu, u Emiratima nema skeptika kao kod nas

Vesti 22. dec 202017:34 > 18:10
N1

Aleksandar Kovačević iz Podgorice, koji živi i radi u Dubaiju na jednom američkom projektu, kaže da je u Emiratima u toku masovna vakcinacija građana kineskom vakcinom, da je i on vakcinisan i da za sada nema nikakvih nuspojava. "Za razliku od naših, u Crnoj Gori i Srbiji u kojima uvek ima dosta skeptika ovde ljudi jedva čekaju da prime vakcinu", kaže Kovačević i navodi da su bukvalno desetine hiljada u automobilima čekale u redu za vakcinaciju.

Kovačević je za N1 rekao da je prvu dozu kineske vakcine primio 15. decembra i da za sada nema nikakvih nuspojava, za razliku od vakcine protiv gripa koju je takođe primio, ali je imao tempraturu i bol u mišićima.

On objašnjava i kako izgleda procedura vakcinisanja. Kaže da se pre vakcinacije obavlja razgovor sa lekarom od oko pet do 10 minuta o ukupnom zdravstvenom stanju i eventualnim tegobama i da potom, ako je sve u redu, lekar daje saglasnost za vakcinu. Potom se meri krvni pritisak, temperatura i zasićenost kiseonika. I posle dobijanja vakcine, rade se isti testovi i odlazi se u izolovan prostor za posmatranje koje traje 20-30 minuta. Kad se lekari uvere da je sve u redu, puštaju vakcinisane kući.

POVEZANE VESTI

Kovačević navodi da je vakcinacija dobro organizovana u zemlji, a naročito u Abu Dabiju, da su vakcine stigle iz Kine početkom decembra i da je stiglo dva miliona doza. U Abu Dabiju se vakcinacija vrši u 20-tak ustanova i zakazuje se telefonom, tako da uopšte neme gužve.

Sa druge strane, u Dubaiju je malo neorganizovanije, nema zakazivanja. Tu postoji bolnica, kovid- 19 centar u koji se odlazi direktno i to stvara malo problem prilikom dolaska pošto se u bolnički kompleks ulazi sa autoputa, priča Kovačević. On kaže da hiljade vozila ne mogu da uđu na parking i da se zbog toga stvaraju gužve, ali da je, kada se uđe u kompleks sve organizovano.

Kovačević navodi da u Emiratima nema prioritetnih grupa i da svi građani mogu da se vakcinišu. „Oni imaju dosta vakcina, tako da nije bilo prioritenih grupa“, kaže sagovornik N1 i dodaje da su vakcine besplatne, ali i da sve u vezi eventualnih nuspojava plaća Vlada Abu Dabija.

Upitan za osobine sinofarm kineske vakcine koju je primio, ističe da je u UAE stigla u junu i da je ispitivanje trajalo do septembra na nekoliko hiljada dobrovoljaca. U septembru je organizovana i masovna vakcinacija zdravstvenih radnika.

„U Emiratima su ispitivali vakcinu šest meseci pre odluke da vakcinišu stanovništvo. S obzirom na to da su Emirati glavni saradnik SAD na Bliskom Istoku, mislio sam da će ići sa Fajzerovom vakcinom ili Moderninom, ali mislim da je razlog što su se odlučili na kinesku taj – da su je ispitivali šest meseci“, navodi Kovačević.

Povodom mera prevencije koje se primenjuju u UAE, kaže da su kada je počela epidemija, imali dosta rigoroznih mera, policijski čas od 20 sati do 6 ujutru, držanje fizičke distance, a plaže, barovi i restorani bili su zatvoreni. I na posao se išlo u rotacijama, po oko 30 posto zaposlenih.

Sada je situacija mnogo bolja, ističe Kovačević i dodaje da je oko 1.100, 1.200 inficiranih dnevno i po nekoliko smrtnih slučajeva.

„Za sada je dobro, nema restrikcija i slobodno može da se kreće“, kaže. Ipak, kazne za nenošenje maske su veoma visoke i iznose oko 500 evra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.