Otvoreni parlament zatražio povlačenje predloga Kodeksa ponašanja poslanika

Vesti 22. dec 202015:53 > 15:57
Podeli:
Izvor: Printscreen

Inicijativa Otvoreni parlament zatražila je povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure, je preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana.

Ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa, ocenjuju u Otvorenom parlamentu.

Analiza aktuelnog predloga Kodeksa, koji je uradio tim CRTA Inicijative Otvoreni parlament, pokazuje da nedostaje usklađenost sa međunarodnim standardima u poređenju sa predlogom iz 2014. godine, kao i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika.

POVEZANE VESTI:

Predlog koji je ušao u skupštinsku preceduru, u odnosu na tekst iz 2014. godine, ne predviđa da je za sprovođenje Kodeksa odgovoran Etički savet, telo koje bi činili poslanici iz više odbora i najmanje jedan predstavnik opozicije, već je sada predloženo da se o tome stara Administrativni odbor.

Uvodi se mogućnost da podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ukoliko Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika. Kriterijumi za utvrđivanje neosnovanosti i namere za političku diskreditaciju ostaju nedefinisani, što ostavlja prostor za diskreciono tumačenje i zloupotrebe u cilju obračuna sa političkim protivnicima.

U predlogu koji je od danas na dnevnom redu, izbačena je kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici.

Nejasno je kako je ova verzija Kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi međunarodnih organizacija sa kojima Srbija sarađuje, poput OEBS i Saveta Evrope, a nije poznato ni kada je i kako Radna grupa menjala nacrt iz 2014. godine i koga je pritom konsultovala, ukazuje se u saopštenju.