Selaković zahvalio Višegradskoj grupi na podršci Srbiji na putu ka EU: Naš cilj

Vesti 22. dec. 202015:28 > 15:33
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je ambasadorima i predstavnicima ambasada zemalja Višegradske grupe na snažnoj podršci Srbiji u pristupnom procesu Evropskoj uniji, uz napomenu da to ostaje naš strateški cilj.

Selaković je ocenio da je Srbija konstruktivan partner članicama Višegradske grupe, koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, i da su susreti veoma značajni za podsticanje daljih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Višegradska grupa, prema rečima Selakovića, primer je uspešne evrointegracije, regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve.

U fokusu nove Vlade Srbije su vladavina prava i nastavak sprovođenja sveobuhvatnih reformi, a iskustvo Višegradske grupe u regionalnom udruživanju je dragoceno za nas, jer može biti primenjeno i u regionu Zapadnog Balkana u okviru inicijative „Mini Šengen“, naglasio je Selaković.

On je zahvalio Višegradskoj grupi na inicijativi za formiranje Fonda za Zapadni Balkan koji aktivno radi na pospešivanju saradnje civilnog sektora, kao i na podizanju kvaliteta života stanovništva regiona.

Realizacija bilateralnih poseta na najvišem nivou predstavljala bi snažnu osnovu za dalje jačanje odnosa Srbije i svake od država Višegradske grupe i stvorila bi nove perspektive u međusobnoj saradnji, posebno u oblasti ekonomije i investicija, konstatovao je Selaković.