Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u: Brutalno kršenje demokratskih procedura

Vesti 22. dec 202012:35 > 13:37
N1

Slobodan Cvejić podneo je ostavku na mesto člana Saveta REM-a, potvrđeno je za N1. Cvejić je ostavku na to mesto podneo dan nakon što je za predsednicu Saveta izabrana Olivera Zekić.

POVEZANE VESTI

 Cvejić je za N1 rekao da je ostavku podneo upravo zbog načina na koji je izabrana predsednica Saveta REM-a, odnosno kršenja demokratskih procedura u Savetu. On je rekao i da je podneo ostavku Skupštini, čime više nije član tog tela.

Kako je ispričao, na jučerašnjoj sednici REM-a, uprkos tri dana ranije najavljenom dnevnom redu, predsedavajući je predložio dopunu dnevnog reda tačkom izbora predsednika Saveta REM-a. To je, kako je rekao, regularno i moguće je to uraditi, ali nije dobro da tako važna tema kao što je izbog predsednika Saveta bude ubačena na takav način.

„Judita Popović i ja smo te okolnosti odmah predočili predsedavajućem, ali on se pravio gluv na to, i ostali članovi Saveta nisu reagovali na tu okolnost, nego su izglasali da se to stavi na dnevni red. Na diskusiji je predložio da Olivera Zekić bude nova predsednica, a mi smo predložili Višnju Aranđelović, koja nije prisustvovala sednici. I taj momenat je razobličio svu apsurdnost ovakvog postupanja. On nas je pitao da li smo je pitali za saglasnost, a pre samo dva minuta je predložena ta tačka dnevnog reda… do apsurda se dovela ta igra koju su zamislili. Svi ostali članovi REM-a su glasali za ovaj izbor, to je bila kap koja je prevršila čašu“, objasnio je.

Kako je naveo, dezavuisani su demokrstksi mehanizmi unutar Saveta i posle deset meseci su se razotkrile pozicije svih članova Saveta, tj njihova spremnost da pristanu na ovako „brutalno i, do sada, na savetu neviđeno kršenje demokratskih procedura“.

„Ja u Savetu više nemam načina da se borim za bolji REM. Bio sam spreman da ostanem u manjini, bilo je ličnih napada, to nije bilo bitno, ali neću da prihvatim drugačiji način odlučivanja nego demokratski. Ali pošto to ne može da se radi u ovakvim okolnostima, nemam razloga više da sedim u tom Savetu, kazao je.

Cvejić je precizirao da mu ne smeta to koji kandidat je izabran, več se protivi načinu na koji je to učinjeno.

„Ako je to njihov predlog, ne mogu da imam ništa protiv toga, ali da ovako važnu stvar predložite na samoj sednici, na silu su to uradili… jedino što mogu predsednici da zamerim jeste to što ja nikad ne bih prihvatio da na taj način budem biran. Očigledno su unapred dogovorili koliko glasova će imati, moglo je to da ide i regularnim tokom“, navodi Cvejić.

On je rekao da ima razloga da se ostane u REM-u, ali da za njega više ne postoji mogućnost da se bori za ciljeve u tom telu. „Ako REM ne može demokratski način izbora da ima, kako može da bude demokratska institucija i kako da doprinese demokratizaciji u zemlji“, upitao je on.

Cvejić je rekao i da su problemi u REM-u brojni, rekavši da je Judita Popović verovatno „u velikoj meri u pravu“ kada kaže da se odluke donose van tog tela. „Ja nemam dokaze da postoji politički uticaj, ali to se može indirektno zaključiti“, kazao je.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: