Darku Elezu, vođi jedne od kriminalnih grupa, određen pritvor

MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili D. E. (40) i priveli ga nadležnom sudu, saopštio je MUP, u jednoj rečenici, bez više detalja. Viši sud je objavio da je D.E. određen privremeni pritvor.

Kako saznaje Nova.rs, reč je o Darku Elezu, koji je od ranije poznat policiji po raznih krivičnih delima i iza sebe ima poduži krivični dosije. Ima dva pasoša – Srbije i BiH.

Kako podseća Nova.rs, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda u kojoj se konstatuje da je Elez 2009. u Beogradu i Bosni organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodi u BiH.

Ova grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, šverc i prodaju droge i iznude. Inače, protiv Eleza se u Beogradu vodio postupak zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, koji mu je bio blizak saradnik, navodi Nova.rs.

Takođe, postupak protiv 31 pripadnika Elezovog klana vodi se i u BiH od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački, navodi portal.

Viši sud odredio pritvor do 18 dana

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu u ponedeljak 21. decembra saslušao je osumnjičenog E.D. i doneo rešenje kojim mu se određuje privremeni pritvor, saopšteno je u utorak iz Višeg suda.

Sud je doneo takvu odluku u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine od 16. decembra 2020. godine i po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo za privremeno pritvaranje lica E.D, pre podnošenja originalne dokumentacije iz BiH.

U saopštenju se navodi da pritvor može trajati 18 dana, usled postojanja okolnosti koje ukazuju da će se lice čije se izručenje zahteva sakriti ili pobeći, u cilju ometanja postupka odlučivanja po zamolnici ili sprovođenja izručenja.

Viši sud navodi da se privremeni pritvor može ukinuti ako molba za izručenje i dokumentacija navedena u članu 4 Ugovora između Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja, ali da se on može produžiti do 40 dana, na obrazloženi zahtev BiH.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda, molbom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traži se izručenje lica E.D. radi vođenja krivičnog postupka i suđenja zbog organizovanog kriminala.