Dačić: Pričaću danas sa Mekalisterom o razgovorima vlasti i opozicije

Vesti 22. dec 202008:46 > 09:50
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da će razgovarati telefonom sa evroparlametarcem Dejvidom Mekalisterom povodom očekivanih razgovora vlasti i opozicije.

„Moramo da vidimo kakav je modalitet tih razgovora i ko će predstavljati Evropski parlament (EP)“, rekao je Dačić za TV Hepi, navodeći da će se to znati posle Nove godine.

Kako je podsetio, on je zajedno sa predstavnikom EP kopredsedavajući tih razgovora koji su pod pokroviteljstvom Skupštine, uz pomoć EP.

Na pitanje o napadima poslanika vlasti na predstavnike opozicije Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, iako oni nisu u parlamentu, Dačić je rekao da mu je „žao što oni ne sede tu“.

„Rekao sam im uđite u Skupštinu, a ne da bojkotujete izbore“, rekao je Dačić govoreći o opoziciji i dodao je pitanje da li bi neke stranke i ušle u parlament „bez obzira na sniženi cenzus“.

Dačić je veliki deo nastupa posvetio osudi „najgorih, gnusnih napada“ na majku predsednika države Aleksandra Vučića, navodeći i da se „ološ sakriva iza društvenih mreža“. On je rekao i da u međusobnom obraćanju na političkoj sceni ne sme da se pominje porodica i privatni život jer je to „svetinja“.

Na pitanje da li on može da nešto učini kako bi se to promenilo, Dačić je rekao da će se tu „nešto teško promeniti čak i na silu sve dok ne dobijemo jedan soj političara, naročito u opoziciji, koji će gledati da nekog pobedi idejama, a ne da ga ubije“. „Mora da postoji moralna crvena linija koja se ne prelazi, a ona se izgubila, to je moralno posrnuće. Ko to ne osudi, pripada krugu političkih bednika i ološa“, rekao je Dačić.

„Opet će biti natezanja oko vlade u Prištini, najvažnije da bude mir“

Predsednik Skupštine Srbije izjavio je da se teško može naći neka politička garnitura na Kosovu koja bi bila pozitivna prema srpskim stavovima.

„Kad god budu novi izbori na Kosovu, opet će biti natezanja oko formiranja nove vlade u Prištini, nama je najvažnije da bude mir“, rekao je Dačić za TV Hepi, navodeći da se na Kosovu u prethodnom periodu dosta „kuvalo“ zbog hapšenja nekih kosovskih čelnika.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, „neozbiljno“ je što je prošlo toliko puno vremena dok Ustavni sud u Prištini nije doneo odluku da je praktično pala tamošnja vlada, kako izveštavaju mediji.

On je rekao da će sada prvi put Skupština razmatrati izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, dodajući da Evropska unija (EU) stalno govori da brzina pridruživanja zavisi od pregovora sa Prištinom.

„Ali tu nedostaje nekoliko rečenica, da EU ništa nije uradila da se primene postignuti sporazumi Beograda i Prištine. Svakih pet minuta Priština nađe neki izgovor“, rekao je Dačić.

Odgovarajući na optužbe opozicije o izdaji Kosova, on je rekao da Kosovo „ne da se nije izdalo, već je vraćeno za pregovarački sto“. „Stvar je sada da se spasi što se spasiti može“, rekao je Dačić.