Stojković: Poslednji potezi pokazuju da je ovo vrhunac ludila ove vlasti

Vesti 22. dec 202008:11 > 09:14
N1

Profesorka Beogradskog univeziteta Biljana Stojković izjavila je u Novom danu da poslednji potezi vladajuće većine pokazuju da je "ovo vrhunac ludila ove vlasti". "U ovoj fazi ove vlasti sve je zamislivo. Ali, neće biti održivo na duže staze", istakla je ona.

Ona je komentarišući istraživanje po kome je prosečna porodica u Srbiji potrošila prošle godine na prostituciju u proseku isto koliko i na knjige, 67 evra, istakla da dosta toga zavisi od onoga šta se podrazumeva pod prostitucijom.

„Ovde se prostitucija može videti na različitim, odnosno na svim, nivoima. Visoki nivoi pretpostavljam troše više na prostituciju, pa kada uzmete prosek, ispada da su to dosta velike cifre. Zaista ne mislim da prosečan građanin izdvoji toliki novac za prostituciju. Ukoliko se u prostituciju ubraja i politička, onda smo premašili velike cifre“, navodi Stojković.

POVEZANE VESTI

Govoreći o prodloženom uvođenju krivičnog dela „napad na psihički integritet člana porodice predstavnika najviših državnih funkcionera, gde je najavljena kazna od pet godina zatvora, ona je ocenila da je to „sumanut“ predlog.

„Ne mogu da verujem da ćemo otići tako daleko, to je jedan antievropski i anticivilizacijski predlog zakona. Hoćemo li uvesti i ‘preki pogled’ ka vrhu vlasti, da nakon toga odlučujemo koliko će ljudi da završi u zatvorima i na koliko vremena? Ovo je sada vrhunac ludila ove vlasti. Više ne znam ni kako da nazovem ovo stanje. Ali, sve ovo nije neočekivano, i sve vodi da će ova vlast ići sumanutim tokom do krajnjih granica“, kazala je Stojković.

Iako je smatra sumanutom, za nju nije nezamislivo donošenje jedne takve odluke, jer, kako je navela „ovo je poslednji stupanj dekadencije ove vlasti“.

„U ovoj fazi ove vlasti sve je zamislivo. Ali, neće biti održivo na duže staze“, smatra ona.

Ocenjuje da opozicija jedino može da se obrati Evropskoj uniji, kao i da je potrebno da se napravi neka vrsta „diplomatske ofanzive“ pre svima, pa i prema građanima EU, jer kako kaže, „ne postoji dovoljno i potpuno razumevanje u čemu mi ovde živimo“.

„Mi možemo reći da imamo apsolutno pravo na pobunu, iz prostog razloga što su nam oduzeta ustavna i bilo koja prava, tako da bi EU morala da bude na svaki način alarmirana“, napominje Stojković.

Istakla je da se opozicija u Srbiji više bavi sama sobom, i međusobnim odnosom članova, i navela da – „to nije dobro“.

„Treba da se stave u pogon, u petu brzinu, da se ozbiljno radi u formulisanju zajedničkih stavova. Ovo neće biti ideološki izbori, ovo su vrednosni izbori, i oko toga moraju svi da se okupe. Toga sada nema, i to pokazuju rezultati anketa popularnosti stranaka. Mi moramo ići na pobedu ovog režima, a ne na prelazak cenzusa od tri odsto“, rekla je Stojković.

Navodi da je za vreme pandemije donoseno dosta pogrešnih odluka od strane Kriznog štaba.

„U ovoj pandemiji se ovde nepogrešivo donose pogrešne odluke. Uvek radimo suprotno od svih drugih. Imali smo tvrdi ‘lokdaun’ kada nijedna uređena civilizovana zapadna zemlja to nije imala, onda smo popuštali i učvršćivali mere, kada to niko drugi nije radio. Dakle, nepogrešivo je pogrešno u svakom trenutku“, zaključila je Stojković.