U 2020. treće priznanje, Zorić poručila: Ne dozvolimo da nas prave slojem robova

Vesti 21. dec 202020:22 > 20:26
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije dodelilo je godišnje nagrade povodom dana tog udruženja, a među laureatima je i reporterka N1 Jelena Zorić. Ona je tokom uručivanja nagrade pozvala sve kolege da podsete donosioce odluka - da su novinari "sedma sila" i naglasila koliko je "moćno biti samo novinar".

POVEZANE VESTI

 Iako teška i sumorna, profesionalno, bila je ovo godina Jelene Zorić. Nakon NUNS-a, i Srpskog filantropskog foruma i Udruženje novinara Srbije odalo joj je priznanje nagradom „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju i orginalan novinarski potez tokom julskih protesta ispred Narodne skupštine.

„Jelena Zorić je pokazala kako se to radi bez predrasuda i bez favorizovanja učesnika ma ko bili i ma kojim političkim opcijama pripadali“, rekao je Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a.

Kako je naveo Radomirović, Zorić je potvrdila Tijanićeve reči da bez integriteta nema ličnosti, a bez ličnosti građanske hrabrosti i odgovornosti, bez kojih nema demokratije.

N1

A moglo bi se reći da nema ni informisanosti, zbog koje je Zorić tokom nereda na beogradskim ulicama rizikovala svoju bezbednost.

N1

Primajući nagradu podsetila je na konstataciju Aleksandra Tijanića da „je novinarstvo sloj robova“, dodavši da se zajedno sa kolegama svaki dan bori da ne budu robovi, uz zaključak da su teška vremena za sve u profesiji.

„Jedni strepe od današnjice i trpe da ih u recimo najvišem predstavničkom telu zemlje – u Skupštini, nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima. Drugi pak strepe od sutrašnjice i od promene vlasti i pitaju se šta će biti sa njihovim karijerama, sa njihovom egzistencijom? I ni jedno ni drugo nije normalno“, navela je Jelena Zorić.

Zato, kaže, nagradu posvećuje svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima u Srbiji.

„Podsetimo sve one moćnike, pogotovo one politički moćne, koji najviše profitiraju od toga kada smo mi zavađeni, kakva su novinari sila. Ko god je pred nas novinare od moćnika stao sa strogim licem, taj ima i leđa. I kome god smo videli lice, videli smo i leđa. Ne dozvolimo da nas prave slojem robova, pokažimo koliko je moćno biti samo novinar“, poručila je novinarka N1.

Osim Jeleni Zorić UNS je dodelio i druga priznanja – nagradu „Laza Kostić“ dopisnici lista „Danas“ Zorici Miladinović, novinarkama RTS-a Ani Stamenković i Ivani Božović, dopisnici Večernjih novosti Jeleni Ćosin, kao i fotoreporteru Rojtersa Marku Đurici i karikaturisti nedeljnika „NIN“ Jugoslavu Vlahoviću.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ poneo je kolumnista „Večernjih novosti“ Filip Kostić, dok su specijalna priznanja uručena novinaru RTS-a Stevanu Kostiću i dopisniku „Sputnjika“ iz Podgorice Nebojši Popoviću.

Glavni i odgovorni urednik „Sremskih novina“ Živan Negovanović dobitnik je nagrade za uređivanje „Dimitrije Davidović“, dok je Nagrada za životno delo dodeljena dugogodišnjem uredniku magazina Viva Dragutinu Backu Gregoriću.

Ceo govor Jelene Zorić na ovoj dodeli pogledajte u videu ispod: