Jeleni Zorić uručena nagrada Aleksandar Tijanić: Pokažimo moćnicima da smo sila

Vesti 21. dec 202014:46 > 14:51
N1

Novinarki televizije N1 Jeleni Zorić uručena je nagrada "Aleksandar Tijanić" koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez.

Nagradu je novinarki N1 uručio predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Jelena Zorić zahvalila je porodici Aleksandra Tijanića, žiriju i kolegama iz UNS-a.

„Kada sam saznala da sam ovogodišnja dobitnica nagrade, osetila sam deo bure sa kojom je Aleksandar Tijanić očigledno živeo i u kojoj je stvarao, bure koju je neretko i sam izazivao. Naime, poslednjih dana mnogi su se potrudili da podsete javnost na brojne njegove rečenice iz kolumni i da ukažu na to koliko su one bile upečatljive, tačne, ali i sporne. Rečenica koji bih ja želela da istaknem i da podsetim javnost i svoje kolege na nju, je ona koji je rekao u intervjuu koji je posthumno objavljen u nedeljniku NIN – da je novinarstvo sloj robova, i da je upravo zato, kako je rekao, prezreo tu novinarsku profesiju kojoj je i sam pripadao“, podsetila je.

Istakla je da se godinama trudi i daje sve od sebe, zajedno sa urednicima i kolegama sa N1, da ne budemo robovi.

„Mislim da i ova nagrada pokazuje da uspevamo, ali želim nešto da poručim svim kolegama, u svim medijima, u svim udruženjima novinarskim, bez obzira na to kom su udruženju naklonjeni, da su ovo vremena kada svi živimo u istom društvu. Društvo je takvo kakvo je, duboko politički polarizovano. To su teška vremena za sve, teška vremena za novinare. Naime, jedni strepe od današnjice, i trpe da ih u najvišem predstavničkom telu zemlje, u Skupštini, nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima. Drugi pak strepe od sutrašnjice i od promene vlasti, i pitaju se šta će biti sa njihovim karijerama, sa njihovom egzistencijom, i ni jedno, ni drugo nije normalno. I jedno i drugo je duboka sramota profesije i vrlo ponižavajuće“, ocenila je Jelena Zorić.

Stoga je kolegama u svim medijima uputila poziv da podsete sve moćnike, naročito one politički moćne koji, kako je rekla, najviše profitiraju kada su novinari zavađeni, da pokažu kakva su novinari sila.

„Mi smo sedma sila, izgleda da su oni zaboravili, ali izgleda da smo i mi zaboravili. Biti samo novinar je nešto najmoćnije i zapravo je nešto što najviše smeta moćnicima. Oduvek se trudim da budem samo novinar, davno sam tu odluku donela, i misim da je to najbolja odluka koju sam ikada donela, bez obzira na rizike. Dobre stvari nikada nisu jednostavne. Neki će reći da je ovaj moj govor naivan, neki da je nerealno pacifistički. Njima bih poručila da sam u novinarstvu od detinjstva, dovoljno dugo da shvatim šta se sa profesijom dešava, i dovoljno dugo da znam ko god je pred nas novinare od moćnika stao sa strogim licem taj ima i leđa, i kome god smo videli lice, videli smo mu i leđa“, poručila je novinarka N1.

Nagradu je posvetila svim svojim kolegama u Srbiji – novinarima, snimateljima i foto-reporterima.

„Ne dozvolimo da nas prave slojem robova, pokažimo koliko je moćno biti samo niovinar“, poručila je Jelena Zorić.

Na kraju je rekla i da lično nije poznavala Aleksandra Tijanića, ali da je duboko uverena da je Tijanić bio na svojoj nekadašnjoj funkciji 7. jula ove godine, kada je ona iveštavala sa građanskih protesta u Beogradu, da javni servis ne bi emitovao film Džekija Čena.

Podstimo, UNS je u obrazloženju nagrade naveo da je reporterskim javljanjem sa julskih protesta ispred Skupštine Srbije, reporterka TV N1 napravila veliki iskorak u izveštavanju sa lica mesta o burnim uličnim događajima, čiji je tok nemoguće predvideti u politički duboko polarizovanom društvu.

Žiri za nagradu „Aleksandar Tijanić“ odlučio je većinom glasova da je Jelena Zorić u novim okolnostima potvrdila reči Aleksandra Tijanića da „bez integriteta nema ličnosti. Bez ličnosti nema građanske hrabrosti i odgovornosti. Bez građanske hrabrosti i odgovornosti, nema demokratije“, naveo je UNS.

„Jelena Zorić je pokazala je kako se to radi bez predrasuda i bez favorizovanja učesnika, ma ko bili i ma kojim političkim opcijama pripadali“, navodi se u saopštenju.

Prethodni dobitnici nagrade koja nosi ime Aleksandra Tijanića su Jelena Popadić, Gorislav Papić, Ljubica Gojgić, Veljko Lalić i Živojin Rakočević.

Podsećamo, Jelena Zorić je ove godine već osvojila povelju Srpskog filantropskog foruma za izuzetno profesionalno izveštavanje, kao i nagradu „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost, sa kolegom snimateljem N1 Aleksandrom Cvrkotićem.