Krizni štab: Tržni centri, kafići i restorani radiće do 20 časova

Vesti 21. dec 202009:29 > 09:58
N1

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio nakon sednice tog tela da su usvojeni predlozi da se rad tržnih centara, kao i svih uslužnih delatnosti dopusti radnim danom do 20 sati. Kafići i restorani mogu takođe da rade do 20 sati, uz poštovanje postojećih mera, "bez korišćenja muzika u bilo kom smislu", dodao je on. Mere bi trebalo da usvoji Vlada Srbije na današnjoj sednici, rekao je Tiodorović.

Tiodorović je ocenio da je današanja sednica Kriznog štaba bila „ozbiljna i teška“ i dodao da će nove mere biti oročene do petka, kada će biti napravljena nova procena epidemiološke situacije. Tada će, kako je rekao, biti procenjeno da li će te mere biti produžene, izmenjene ili dopunjene.

 On je dodao da kovid redari tržnih centara treba da sprovode kontrolu onako kako je predviđeno, a komentarišući rad kafića i restorana bez muzike ocenio da se smatra „da se ipak uz muziku ljudi opuštaju, ne poštuju mere, i dolazi do mogućnosti lakšeg prenošenja virusa“.

Kulturne ustanove će i dalje raditi do 21 čas, dodao je Tiodorović.

Tiodorović je rekao da je došlo do „vrlo blagog“ pada broja obolelih, „ali sa tendencijom da u kovid bolnicama imamo smanjenje broja pacijenata“.

„U zavisnosti od ukupne situacije, od broja prvih pregleda, a došlo je do smanjenja broja prvih pregleda u kovid ambulantama, zavisiće dalje odluke koje ćemo u petak ponovo analizirati“, rekao je Tiodorović.

Odgovarajući na pitanje o merama za Novu godinu, Tiodorović je rekao da se o tome intenzivno razmišlja, ali da će to zavisiti od toga kakva će biti epidemiološka situacija.

Kada je reč o testovima na koronavirus koji su se pojavili u slobodnoj prodaji, on kaže da je verovatno došlo do nesporazuma.

„Nije trebalo da se desi da se ti testovi nađu u slobodnoj prodaji“, izjavio je Tiodorović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.