Nova bolnica u Kruševcu – posao za 650 medicinskih radnika, spremno 500 ležajeva

Vesti 20. dec. 202017:14 > 19:24
Podeli:
Tanjug/Zoran Žestić

Nova kovid bolnica u Kruševcu, izgrađena u kasarni Rasina u tom gradu, uključuje se u ponedeljak u zdravstveni sistem Srbije, najavljeno je na svečanom otvaranju. Imaće 150 jedinica u intenzivnoj nezi, a, kako je najavljeno, u svakom trenutku lekari će moći da brinu o ukupno 500 pacijenata. Samo u opremu je uloženo više od devet miliona evra, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju.

U novoizgrađenu kovid bolnicu u Kruševcu, pre svih su stigli lekari i sestre iz niškog Kliničkog centra.

„Ja sam anestetičar KC Niš već par godina, u kovidu sam od marta meseca, kao i moje kolege ovde, tako da imamo iskustva sa pacijentima i radimo u intenzivnoj nezi“, rekla je anestetičarka Katarina Veličković.

Dodaje da su u Kruševac stigli još pre nekoliko dana i tu su i nove kolege koji bi sa srednje i teško obolelima od kovida-19, ovde trebalo da rade prvih šest meseci probno, a kako je ranije najavljeno, potom i za stalno.

POVEZANE VESTI:

„Šesnaest godina sam bila na birou, čekala sam posao. Sada sam se zaposlila. Uzbuđenje je dosta veliko. Nadam se da ću posle šest meseci probnog rada ostati. Ima straha ali borićemo se“, kaže Jasmina Božinovski iz Aleksandrovca.

Iako je bolnica u kojoj počinju da rade u Kruševcu, konkurs za njihovo zaposlenje je sproveo Klinički centar u Nišu. Rukovodilac nove bolnice je anesteziolog iz tog centra, koji je od sada ovde.

„Za kovid bolnicu Kruševac je primljeno skoro 650 medicinskih radnika i nekih 150-200 nemedicinskih. Oni će, pored nas, iskusne ekipe koja dolazi iz Niša, biti vremenom obučeni i preuzeti dalje aktivnosti vezane za samu ovu bolnicu“, objasnio je rukovodilac kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović.

Koju je, kaže doktor, epidemija „kreirala“, pa se ona sastoji iz tri bloka, odnosno tri objekta koji su spojeni takozvanim „toplim vezama“, što praktično znači da je sve u funkciji hitnog zbrinjavanja.

Tanjug/Zoran Žestić

U novoizgrađenoj kovid bolnici u Kruševcu je oko 500 ležajeva. Nadležni kažu da imaju 150 respiratora na jedinicama intenzivne nege na raspolaganju, a prve pacijente očekuju u ponedeljak posle osam časova.

Na otvaranju bolnice bio je resorni ministar Zlatibor Lončar, direktor BIA i funkcioner SNS iz Kruševca Bratislav Gašić, rukovodioci niškog KC. Pred dolazak predsednika Srbije, majstori su završavali. Sa predstavnicima medija je podelio utiske.

„Imamo 150 respiratora, 150 monitora, centralni sistem u kojem se prati stanje svakog pacijenta. Imamo 64-slajsni skener, imamo stabilne EKG aparate, pokretne EKG aparate. Imamo šest aparata za dijalizu. Zapamtio sam, Zlatibore, svaki aparat tačno. Uložili smo samo u opremu 9,5 miliona evra“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetio je okupljene da je trenutno na raspolaganju još 66 respiratora koji nisu raspoređeni i da ih treba podeliti bolnicama.

„Ova bolnica dolazi u pravom trenutku, da rasteretimo druge bolnice. Sada imamo… Sada mogu da kažem da imamo dovoljno mesta u jedinicama intenzivne nege. Ne mislim sada kao danas, nego ćemo imati i ukoliko situacija bude još lošija“, dodao je Vučić.

Mediji su obišli deo bolnice, a rukovodstvo uverava da je sve spremno za rad.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.