Marićević: Maska nije samo fizička, nego i mentalna zaštita

Vesti 20. dec. 202009:37
Podeli:
Izvor: N1

Psiholog i politikolog iz Centra za razvoj Srbije Lazar Marićević izjavio je u Novom danu da nas "poplava različitih vesti sve vreme zbunjuje", kao i da je to nuspojava mogućnosti da saznamo sve. Govoreći o nošenju maski, kaže da maska nije samo fizička, nego i mentalna zaštita. "Da se ipak nalazimo u situaciji da nešto možemo da kontrolišemo", kaže.

Kako je rekao, koliko vidimo po izjavama i koliko vidimo da je grad prazan, „građani ipak ozbiljnije shvataju ovu situaciju“.

„I da će se uzdržati za ovaj praznik i predstojeće praznike i da će deo pritiska na zdravstvene ustanove da se ublaži. Nije naivno, živimo ‘dan mrmota’ svaki dan. Ja ne mogu da komentarišem stručne izjave o samom virusu, jer nisam iz struke. Video sam objavu doktora Kona, da ćemo se ponašati odgovornjo, ja mislim da je to glavna stvar. Čekamo da ta vakcina dođe, pa polako kako prolazi zima, da se rešimo ove pošasti“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ljudima koji imaju redovan posao i redovna primanja je sigurno lakša ova situacija.

„Možemo da preguramo ovaj period dosta lakše od onih koji su ugroženi ekonomski“, kaže on, dodajući da nemamo policijski čas, kao na proleće, pa možemo malo da izađemo da prošetamo, „mada nas napolju čeka zagađenje“.

Kako je rekao, treba da razmišljamo o tome kako ćemo provoditi vreme kad ovo prođe sve.

„Kao neka lepa želja, i da ćemo svi biti zdravi“, kaže.

Poplava različitih vesti nas, kaže, sve vreme zbunjuje.

„To je nuspojava ove mogućnosti da saznamo sve“, kaže on.

Govoreći o nošenju maski, kaže da maska nije samo fizička, nego i mentalna zaštita.

„Da se ipak nalazimo u situaciji da nešto možemo da kontrolišemo“, kaže.

Govoreći o poverenju građana u izjave nadležnih, kaže da jeste bilo poljuljano na početku, ali da su „poslednjih mesec dana relativno koherentne izjave, smislene“.

„Ipak se možemo na neki način pouzdati u te informacije. Svuda u svetu je situacija slična. Igranje brojkama je ostalo, to ćemo tek nažalost znati kad se sve ovo bude završilo“, kaže.

Kako je rekao, „korupcija je rak rana našeg društva“.

Osvrćući se na temu Skupštine, kaže da „oni tamo kao da imaju nekog scenaristu iz rijalitija“.

„I sami znamo da valjanost i kredibilitet ove Skupštine, s obziorm da nema opozicije, je upitan“, kaže.

Političke stranke su, kaže, ušle u sve sfere.

„Sistem je napravljen na taj način da stranke rukovode svim stvarima i da partijski kadroci popunjavaju državne institucije“, kaže Marićević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.