Vakcinacija u Srbiji od sledeće nedelje, ne zna se kada će i masovna imunizacija

Vesti 19. dec. 202018:37 > 19:12
Podeli:
Fajzer vakcina
Izvor: REUTERS/Brian Snyder

Ukoliko se ostvare najave zvaničnika prve vakcine građani Srbije mogli bi da prime već sledeće nedelje. U Srbiju bi trebalo da stigne nešto manje od 5.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek što je dovoljno za oko 2.500 ljudi. Sada su prioritet stariji građani, a kada će početi masovna vakcinacija još nije poznato.

Kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ su dokumenta za registraciju vakcine u Srbiji predale 2. decembra. Uvozna dozvola izdata je pre dva dana za 20.475 doza Fajzerove vakcine, objašnjavaju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. Prvo će doći 4.875 doza, što je dovoljno za 2.437 građana.

POVEZANE VESTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže količina je manja od ranije očekivanih 10.000 doza ove vakcine. Ranije je najavljivano da će prve vakcine ići zdravstvenim radnicima, sada je plan da to budu starački domovi.

„Posebno ljude od 75 godina i više, da probamo prvo njih da vakcinišemo, dakle, imunizujemo“, objasnio je Vučić.

A da bi vakcinacija počela sledi još jedan korak. Kontrola kvaliteta u laboratoriji i izdavanje sertifikata. Za to je više nego dovoljno 24 sata objašnjava, Pavle Zelić iz Agencije za lekove.

To znači da ako vakcina stigne u ponedeljak prvi građani Srbije bi je mogli primiti odmah narednog dana.

Neželjene reakcije Fajzerove vakcine su u najvećem procentu blage, a najčešće je reč o crvenilu i otoku na mestu primene, umor, bol u mišićima i glavobolja dok se alergijske reakcije javljaju u malom broju slučajeva, objašnjava Zelić.

„Jedini problem do sada primećen jesu alergijske reakcije ali one su se pokazivale kod pacijenata koji su alergični na određene sastojke vakcine. To je nešto što moramo posebno obratiti pažnju. Da se ispita pacijent pre nego što mu se da vakcina. Postoji mogućnost da pacijent nije svestan da je alergičan na neki sastojak vakcine i naravno da profesionalni koji daju vakcinu budu pažljivi da on ostane petnaest minuta na mestu gde se daje vakcina“, navodi Zelić.

On dodaje da se ruska vakcina Sputnjik V trenutno ispituje u laboratoriji Agencije.

O efektima Fajzerove vakcine u sprečavanju širenja virusa saznavaćemo u narednim mesecima, objašnjava imunološkinja Emina Milošević.

„Ono što ne znamo o tim vakcinama jeste koliko su u stanju da spreče asimptomatsku infekciju. To jest da li će pružiti potpuno sprečavanje širenja infekcije onda kada se distribuiraju“, kaže Milošević.

Iz Kovaksa stiže informacija da će svim zemljama, članicama tog sistema, omogućiti pristup dozama u prvoj polovini sledeće godine.

Evropska unija podseća na ono za šta ju je predsednik Srbije prozivao na početku pandemije – solidarnost. Evropska komisija intenzivno radi na tome da vakcine koje je nabavila Evropska unija što pre stignu i u zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je ranije ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Predsednik Srbije objašnjava kako je borba za vakcine kao i ona za respiratore.

„A verujte mi da ću obezbediti i za džabe bar 50.000 vakcina, a možda i 100.000 vakcina. I to van Evropske unije. A iz Evropske unije se nadam da ću obezbediti više od toga i to za džabe“, obećava Vučić.

Većina građana Srbije za sada čeka svoj red jer još uvek nemamo odgovor na pitanje kada će početi masovna vakcinacija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.