Ni posle tri godine Skadarlija nije završena, puna je rupa i poispadalog kamenja

Vesti 19. dec 202017:56 > 19:38
N1

Rekonstrukcija čuvene boemske četvrti u strogom centru Beograda još nije završena. Iako su radovi u Skadarliji počeli pre više od tri godine u nekoliko faza, centralni deo ulice ostao je nesređen. Kaldrma na toj deonici je u sve lošijem stanju - rupe i poispadalo kamenje trenutna su slika. I dok građani zbog toga negoduju, gradska vlast na sve to ćuti.

„Ulični“ alpinizam u Skadarliji. Zbog rupa i popucale kaldrme hodanje je sve teže. U centralnom delu ulice, na gotovo svakom koraku nailazi se i na odvaljeno kamenje koje preti spoticanju.
Građani sa kojima je ekipa TV N1 razgovarala u boemskoj četvrti, ne kriju nezadovoljstvo:

„Jako mi smeta, štetno je prvo za noge, lako može da se povredi članak, noga da se zavrne.“

„Moram reći da mi se mnogo više sviđa kako su uradili gornji deo, a da je ovaj donji deo izbetoniran samo praktično.“

POVEZANE VESTI

„Izbegavam gde god da mogu, ali ima rupa, ali mi se opet sviđa autentičnost ove ulice.“

„Ovo je ranije bilo sve sređeno, sad je baš nikakvo.“

Propala i nesređena kaldrma u Skadarskoj ulici ne remeti samo građane. Na mukama su i radnici gradske čistoće. Jedan od njih je i Skender Koezi koji za N1 kaže: „Po jednom delu može da se hoda normalno, drugim delom ne može nikako, ima mnogo rupa.“

Na pitanje da li mu stanje u kom se ulica nalazi smeta pri čišćenju, Koezi odgovara: „Tu i tamo, ponekad se nabije u rupu mnogo smeća, pa jedva izađe.“

Rekonstrukcija boemske četvrti počela je u oktobru 2017. Iako je gradska vlast više puta obećavala da će svi radovi biti završeni do kraja 2018. rokovi su, ipak, probijeni. Radilo se i godinu dana kasnije.

N1

Za to vreme urađen je deo Skadarlije kod Sebilj česme, kao i donji deo ulice. Uprkos obećanju gradskih čelnika da će radnici rekonstukciju raditi u pet faza, centralni i nejveći deo je ostao netaknut, podseća Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

„Oni su uvijali to da je jedna faza završena, druga je započeta ima sad koja je ovo u planu, ali mi se čini da je ovde slučaj da ih uopšte to ne zanima, nema nekog velikog interesa da bi oni to sredili i prepuštaju jednu centralnu gradsku zonu da izgleda kao neki prigradski put“, ističe Veselinović.

I dok se problemi nižu, gradska vlast ćuti. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sada po već uobičajenoj praksi nije odgovorio za N1 zbog čega cela ulica nije završena i šta će biti urađeno kako bi građani bili bezbedni. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li će radnici biti vraćeni na teren.

Arhitekta Bojan Kovačević kaže da je po sredi zamajavanje javnosti i da su u Skadarliji izvedeni radovi koje ocenjuje neuspelim.

„To tamo nema blage veze sa kaldrmom, to su nekakvi obluci sa prevelikim fugama, odnosno zalivanjem između njih, ja ne znam ni taj kamen kako je specificiran, ni kako je nabavljan, ali i bez propadanja te strukture, ona je potpuno neprikladna“, smatra Kovačević.

Iako je Skadarlija prošla kroz rekonstrukciju u delovima, za sada nije poznato koliko je za taj posao izdvojeno para iz gradske kase. Kaldrma koja je rekonstruisana, u pojedinim delovima, već je počela da puca.