Gužve na graničnim prelazima, produžen rok za ulazak u Srbiju bez PCR testa

Vesti 19. dec 202014:04 > 18:15
Tanjug/Nikola Anđić

Zbog predstojećih praznika i protivepidemijskih mera koje stupaju na snagu od ponedeljka, na graničnim prelazima pojačan je priliv putnika na ulazu u Srbiju. Mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija 10 dana, stupa na snagu u ponedeljak, 21. decembra, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Za ulazak u Srbiju na Horgošu čeka se do pola sata, ali se sa mađarske strane čeka najmanje četiri sata da bi se sa graničnog prelaza Reske izašlo iz Mađarske i stiglo do graničnog prelaza, javlja reporter RTS-a sa graničnog prelaza Horgoš.

Velike su gužve i na austrijsko-mađarskoj granici i uopšte na putevima u Zapadnoj Evropi ka Srbiji, jer su mnogi krenuli zbog praznika i kako bi izbegli protivepidemijske mere. U protekla 24 sata preko Horgoša u Srbiju ušlo oko 16.000 putnika u 4.500 putničkih vozila. Gužva je i na graničnom prelazu Tompa-Kelabija.

Na ulazu iz Hrvatske, na prelazu Batrovci, otvoreno je ukupno šest traka. Automobili čekaju šezdesetak minuta, a autobusi do tri sata. Saobraćaj na tom prelazu pojačan je od juče, kada je u jednom trenutku formirana kilometarska kolona, jer je na susednom prelazu Bajakovo bila otvorena samo jedna traka.

Strani državljani koji dolaze u Srbiju od ponedeljka će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Što se tiče naših državljana koji ulaze u Srbiju, oni će morati da imaju ili negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili će morati u obavezan karantin. Na graničnom prelazu policajcima će morati da pokažu test ili će posle zdravstvenog upozorenja morati da se prijave na sistem E-zdravlje i da budu narednih deset dana u karantinu. Iz tog karantina moći će da izađu u slučaju da se u Srbiji negde u lokalnom zavodu ili ovlašćenoj laboratoriji testiraju i ako budu negativni mogu da izađu iz karantina.

Mere se ne odnose na putnike ne one putnike koji prolaze kroz našu zemlju, za tranzit za teretni saobraćaj, ali i za one putnike u pograničnoj zoni – za građane Srbije koji rade u Mađarskoj u krugu od 30 kilometara. Oni ako imaju dokaz o tome da rade u Mađarskoj ili da imaju zemlju moći će bez PCR testa da ulaze ili izlaze.

Ove mere važiće na graničnim prelazima do 10. januara.

Velike gužve na granicama i u regionu

Američka agencija Asošiejted pres izvestila je da su građani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope danas stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos ograničenjima zbog koronavirusa čiji je cilj da obeshrabre putovanja uoči praznika.

Mnogi ljudi iz Turske, Severne Makedonije, Srbije i BiH žive i rade u Zapadnoj Evropi, a u vreme praznika tradicionalno se vraćaju u domovinu automobilom.

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posedovanja negativnog testa na koronavirus i meru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih.

Hrvatska radio televizija izvestila je danas sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima.

Neimenovani muškarac koji putuje iz Nemačke u Srbiju, rekao je hrvatskom portalu Indeks da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara.

Hrvatska je uvela obavezu posedovanja negativnog testa na koronavirus za njene građane koji se vraćaju u zemlju, što je usporili provere na granici.

Kolone vozila su formirane i na graničnim prelazima Hrvatske sa Srbijom i BiH.

Balkanske zemlje prijavljuju hiljade novih infekcija koronavirusom svakog dana, a bolnice su pune širom regiona, podseća AP.

Posete rođaka iz inostranstva, kako se navodi, obično dovode do više kontakata i porodičnih okupljanja, što može da doprinese dodatnom širenju virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.