Pijanista o skulpturi: Odslikava čvrst kurs koji vlast drži, prst u oko bahatima

Vesti 19. dec. 202011:18 > 11:32
Podeli:
Izvor: N1

Skulptura "Keep Light" biće ponuđena na prodaju na izložbi moderne umetnosti, koja će 24. decembra biti otvorena u galeriji Neon, a sav prihod će ići u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece, rekao je umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, nakon što je uklonio svoj novi rad u obliku falusa, kojim je upozorio vlast, ali i kompletnu domaću javnost, na šta se bacaju pare i kako se uništavaju glavni grad i cela zemlja.

 „Tužno mi je bilo kad sam čitao realnost, svesni su i oni toga ali se bore da budu tu gde jesu, tužno je kako smo mi u zlatnom dobu, to je moralo da se pokaže, ja sam imao želju da kao i svaka godina i ova ima svoj bilans. Jasno je da se deca leče sms-om, da gladnih nema jer su kontejneri puni, ne krade se, to nam je rekao onaj ko to sve kontroliše, nema više nezaposlenih jer su svi glupi ootišli, ovde um samuje, a snaga gospodari. To su samo neke stvari koje su me pokrenule, kultura je tako raširila krila i vinula se visoko da ne možemo da je vidimo. Tužno je ovo što živimo“, kaže Pijanista za N1.   

PROČITAJTE I:

On kaže da je njegova skulptura banalna kako bi svi mogli da je razumeju, ali da neki ipak neće i da će se pitati zašto sad ružimo grad.

„Ne razumeju bacanje para, ta skulptura se zove „Keep Light“, odslikava čvrst kurs koji vlast drži u tamnim vremenima. Prst u oko onima koji se bahate i igraju se sa nama sa najviših pozicija u zemlji. Uništili su sve, a živimo u zlatnom dobu. Ovo je moja borba, moj novac, ideja, energija, i nikakva politika nema veze s tim, svi su mi isti, odvratni. Mladi moraju da se pojave i ovo je moj doprinos da pokrenem ljude, koji sigurno postoje ali su uspavani“, dodao je on. 

Kako je ispričao, policija nije reagovala i njih je „edukovao“.

„Bilo bi smešno da su se pojavile fotografije kako uklanjaju skulpturu, prišli su mi u civilu, smešno je bilo jer me je jedan pitao, ćao Andrej, koliko će još ovo da traje. Oni sve znaju i prtate nas i tu su i treba se igrati s njima“, poručuje.