Tepić Zorani Mihajlović: Vaša kadrovska politika smrtonosna i za EPS i za Srbiju

Vesti 19. dec. 202008:18 > 18:25
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odgovorila je ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović da se poziva na 20 godina iskustva u energetici, ali da je, kako je rekla, njeno realno znanje o energetici veoma skromno.

„Prvo, nije tačno to što ste naveli „da EPS još nije odvojio svoje delatnosti“ i da je to osnova vaše „nove reforme“. Da vas informišem da, za razliku od Srbijagasa, EPS je još pre pet godina razdvojio svoje delatnosti u skladu sa važećim Zakonom o energetici, a takođe i u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije. Smešno mi je da vas ja tome moram podučiti, jer kao bivši ministar energetike ni danas o tome pojma nemate, iako bi trebalo da znate mnogo više i od mene“, navodi Tepić. 

Ona je poručila ministarki da „brka“ pojmove.

POVEZANE VESTI

„Izdvajanje distributivne delatnosti ne znači da EPS ne može da bude vlasnik te iste distribucije. To je u skladu sa važećom regulativom Evropske unije, kao što je u skladu i sa važećim Zakonom o energetici Srbije. Pogledajte u Evropi koliko elektroprivreda je „vertikalno integrisanih“, tj. u svojoj organizaciji imaju i proizvodnju i distribuciju električne energije i odlično posluju, za razliku od vas koja želite da rasparčate EPS. Jedino, za razliku od EPS-a, te kompanije su veoma profitabilne, a naš EPS je gubitaš ne zbog „odvajanja delatnosti distribucije“, vec zbog vaše Srpske napredne stranke koja katastrofalno upravlja EPS-om“, kaže potpredsednica SSP.

Tepić kaže da stoji iza tvrdnje da, kako je navela u saopštenju, „lažni direktor EPS-a ne može uspešno da vodi reformu EPS-a“.

„Da je on to znao, ne bi od profitabilne kompanije ponovo napravio gubitaša. Niti vi, sa ovakvim neznanjem o energetici, možete uspešno voditi ovaj sektor. To je sve dokaz da je vaša kadrovska politika smrtonosna i za EPS i za Srbiju. Pogledajte završne račune EPS-a, ako još niste stigli da se upoznate sa poslovanjem EPS-a. Ja sam se već dobro upoznala sa poslovanjem EPS-a i kako je novac razlivan na firme rođenog brata premijerke Brnabić, pa rođenog brata ministarke Kisić Tepavčević, pa predsednika FSS Kokeze, pa huliganskih grupa, dok EPS grca u gubicima, a sada je plan SNS i da desetine hiljada radnika ostavi bez posla“, navela je Marinika Tepić.

Mihajlović: Oni koji se protive promenama – grobari EPS-a

Ministarka Mihajlović izjavila je povodom „novih napada“ Marinike Tepić „na reformisanje Elektroprivrede Srbije“ , da su oni koji se protive promenama u tom preduzeću „grobari EPS“, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

„Očigledno je da se razumete u poslovanje EPS koliko i u to šta se uzgaja na vojnom poljoprivrednom dobru u Moroviću. Drugim rečima, ponovo vam se od pilića pričinjava marihuana“, navela je Mihajlović.

Ona je rekla da se Tepić „pričinjavaju i reforme koje se suštinski nisu dogodile“, jer govori da su preduzeća odvojena, a da su činjenice su da Skupštinu Operatora distributivnog sistema (ODS) čine izvršni i nadzorni odbor EPS, da imovina „nije preneta“ i da zaposleni koji rade u Tehničkom centru EPS „nisu prešli iz EPS u ODS“.

„Ako su za vas reforme i uspešno poslovanje da se baca najmanje 250 miliona evra godišnje na tehničke i netehničke gubitke, onda je dobro da svi znaju za šta se zalažete“, rekla je Mihajlović.

Sindikat: Tepić da prestane sa proizvoljnim blaćenjem

Predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Milan Đorđević zatražio je od Marinike Tepić da hitno prestane sa „proizvoljnim pljuvanjem i blaćenjem“ jer EPS „nije ničija prćija, niti džak za vežbanje da se svi na njemu uče“, saopštio je taj sindikat.

Đorđević je naveo da nije u pitanju nikakvo „rasparčavanje EPS nego odvajanje operatora distributivnog sistema (ODS), koje je već učinjeno 2015. i 2016. godine“ i dodao da je EPS izlaskom na tržište električne energije još ranije bio u obavezi da odvoji ODS, „jer je sve ovo vreme EPS trpeo posledice zbog nemanja licence“.

Odlukom Vlade o izdvajanju nezavisnog operatora distributivnog sistema, objasnio je Đorđević, stiču se uslovi za dobijanje licence za rad ODS i „sve ovo ne znači rasparčavanje EPS, već dovođenje u stanje što efikasnijeg poslovanja EPS“.

Đorđević je poručio Tepić da „ako ima nešto protiv“ direktora EPS Milorada Grčića da „priča o Grčiću“, a ne o EPS.