Hoti potvrdio da su posmrtni ostaci nestalih nađeni u rejonu Orahovca i Prizrena

Vesti 18. dec 202020:29 > 20:32
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

U rejonu Orahovca i Prizrena pronađeni su ljudski posmrtni ostaci, saopštio je kosovski premijer Avdulah Hoti. Iako ne navodi dalje detalje o poreklu, iz njegovog saopštenja se, može pretpostaviti da su u pitanju tela nestalih tokom 1999.

„Kao deo maksimalne posvećenosti i posvećenosti rasvetljavanju sudbine nestalih tokom nedavnog rata na Kosovu, danas su izvršena iskopavanja na dve lokacije u ovim opštinama, što je rezultiralo otkrivanjem posmrtnih ostataka“, naveo je Hoti, prenosi KoSSev.

On je naglasio da su informacije koje su dostavljenje vladinoj komisiji za nestale osobe i odeljenju policije za ratne zločine stigle od građana, te da im je on zahvalan zbog toga.

„Pozivam svakog građanina koji možda ima informacije o mogućem boravištu nestalih osoba da ih dostavi nadležnim institucijama“, poručio je Hoti.

Prema registru Komisije kosovske vlade za nestala lica, od rata 1999. pa do sada je razrešeno oko 70 odsto slučajeva nestalih lica, dok se još uvek 1.638 lica vodi kao nestalo.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno.

Od tada se aktuelizovala i tema nestalih, a pre svega iskopavanja, koja se, prema do sada javnosti dostupnim informacijama, vrše u Kiževaku kod Raške, na muslimanskom groblju u Kosovskoj Mitrovici i još nekoliko lokacija južno od Ibra, da bi od večeras bila potvrđena i informacija da se među njima radi i o rejonu Orahovca i Prizrena.