Krizni štab: Ne testirajte se sami, opasno je, inspekcija utvrđuje odgovornost

Vesti 18. dec. 202017:13 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Testovi na koronavirus koji su se pojavili u apotekama nisu za kućnu upotrebu, već su namenjeni privatnim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Kriznog štaba i apeluju na građene da se ne testiraju sami kod kuće, jer se mogu povrediti ili nepravilno uzeti uzorak i dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je u vezi sa testovima na koronavirus koji su se pojavili u apotekama, nastao nesporazum.

POVEZANE VESTI

„Agencije za lekove dala je dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova, ti testovi su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, odnosno za privatne zdravstvene institucije, i to nisu testovi pojedinačno za građane“, poručio je Gojković.

Apelovao je na građane da se ne testiraju sami kod kuće, jer prilikom nestručnog uzrokovanja brisa mogu nepravilno uzeti materijal i dobiti lažnopozitivan ili lažno negativan rezultat.

Građani pritom nestručnim uzimanjem brisa mogu da se povrede i naprave sebi još veći problem, dodao je on.

Gojković je podsetio i da je uzorak brisa infektivni otpad koji zahteva posebno odlaganje i uništavanje.

Upitan ko je odgovoran za nesporazum koji je nastao, Gojković je rekao da je inspekcija na terenu i da će javnost biti obaveštena zbog čega se dogodila takva vrsta propusta.

Šta je tačno poskupelo kod PCR testa?

Veliku pažnju javnosti prethodnih dana izazvala je i odluka da se cena PCR testiranja na lični zahtev poveća sa 6.000 na 9.000 dinara. Direktorka Službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije dr Snežana Jovanović rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da cena testiranja ne obuhvata samo cenu testa, već i različitog potrošnog materijala, kao i rada specijalista i laboratorijskih tehničara.

„Ta cena i od 6.000 i od 9.000 ne pokriva sve troškove (…) Čak ni ova od 9.000 nije ona koja može da nadomesti sve što se troši prilikom rada PCR testa“, poručila je Jovanović.

Na pitanje novinarke N1 šta je tačno poskupelo u prethodnom periodu, pa je cena PCR testiranja morala da se poveća, Jovanović nije dala odgovor, već je rekla da cena PCR testa na HIV ili hepatitis u privatnim laboratorijama iznosi 9.000 – 10.000 dinara.

„Ni nismo rekli da je nešto poskupelo, cena od 6.000 nije bila dovoljna da se sve ono što je pravilo troškove pokrije“, kazala je Jovanović i dodala da je KCS u martu jedan test, bez potrošnog materijala, plaćao 35 evra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.