"Novi Sad na vodi": Grad ne zna čiji je geometar, građani organizovali patrole

Vesti 18. dec. 202017:02 > 17:10
Podeli:
Izvor: Screenshot

Nedavna smena na čelu Javnog preduzeća "Vode Vojvodine" ne može ubrzati planove Novog Sada o izgradnji luksuznog stambeno-poslovnog i turističkog kompleksa u priobalju, jer je za to najpre neophodno ispuniti nekoliko uslova, rekao je predsednik Pokrajinske vlade u jednom od retkih osvrta na projekat koji deo javnosti naziva "Novi Sad na vodi". Hidrološka studija, promena zakona i javni tender - to su koraci koji, prema Miroviću, mogu dovesti do realizacije ovog projekta.

Nakon što je snimak geometra sa Šodroša dospeo na društvene mreže, iz kabineta gradonačelnika stiglo je pojašnjenje – rade se merenja za hidrološku studiju koju izrađuje Institut „Jaroslav Černi“. Izostalo je, međutim, objašnjenje zašto ta merenja radi privatna kompanija, koja je kupila obližnje brodogradilište i tamo planira izgradnju stambenih zgrada, što od studije i pomeranja nasipa i zavisi.

POVEZANE VESTI

„Pa ne znam ni ko je geometar, ni ko ga je angažovao, stvarno ne znam“, kaže zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

Isti odgovor dao je i direktor „Urbanizma“, preduzeća koje Institutu „Jaroslav Černi“ treba da dostavi neophodna merenja.

„Ko je angažovao geometre? Pa ne znam, iskreno da vam kažem“, kaže direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

Studija će pokazati kako se Dunav na prostoru Kameničke ade ponaša i šta bi mogle biti posledice pomeranja nasipa i izgradnje stambenog kompleksa tamo gde je danas korito reke. Plan grada bio je da u ovoj godini već počne izgradnja, ali ih je, između ostalog, usporilo odbijanje Javnog preduzeća „Vode Vojvodine“ da da saglasnost.

„Prvo su mislili da ne treba ili su mislili da to može da se preskoči. Kao što vidite, ne može“, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prvi put o projektu koji deo javnosti naziva „Novi Sad na vodi“ javno diskutuje i predsednik Pokrajinske vlade. 

„Ja sam to stalno govorio međutim neće niko da me sluša… E sad su počeli konačno da me slušaju, ali dobro, vreme je prošlo“, kaže Mirović.

Na koga misli, Mirović ne odgovara konkretno, ali se iz nastavka priče pretpostavlja.

„Zemljište koje je vodni pojas nije građevinsko zemljište. Dakle, neko kroz promenu zakona i promenu akta, a to nije Pokrajinska vlada i to nisu „Vode“, neko mora da donese taj akt. Ko, to je sada pitanje koje je grad postavio nadležnom ministarstvu. Ja sam i to govorio na vreme i evo sada su i to pitanje postavili nadležnom ministarstvu“, kaže on.

„Nije to bilo pitanje. Šta ste pitali? Samo da se oba ministarstva, i Ministarstvo građevinarstva i Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede izjase po pitanju stavova koje je iznosilo JP ‘Urbanizam’ i ‘Vode Vojvodine'“, kaže Miladinović.

Dok Grad i Pokrajina, razjašnjenje očekuju od struke i nadležnih u Beogradu, nevladine organizacije i opozicione stranke u Novom Sadu udružene su u protivljenju ovom projektu. Prikupili su više od deset hiljada potpisa i inicirali takozvane „šodroške patrole“.

„Ideja sa šodroškim patrolama je došla nekako spontano, jer oni od nas koji se redovno šetaju tamo su jedini svedoci šta se tamo dešava“, kaže Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.

Tako su, kaže, saznali i za premeravanje terena. A ko će na tom terenu graditi, ukoliko struka to dozvoli, mora biti odlučeno na tenderu, kaže predsednik Pokrajinske vlade. Tek tada se, dodaje, projekat može realizovati.