Koalicija: Sve učestaliji napadi na migrante u Srbiji

Vesti 18. dec 202015:38 > 15:42
Izvor: N1

Izbeglice i migranti u Srbiji su i dalje često izopšteni iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im sve učestaliji ksenofobični ispadi pripadnika ekstremno nacionalističkih grupa i organizacija dodatno ugrožavaju bezbednost i sigurnost, upozorili su iz Koalicije za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja.

U saopštenju povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, ocenili su da je Srbija uradila mnogo na planu humanitarnog zbrinjavanja izbeglica i migranata, da su određeni pomaci napravljeni i na polju razvijanja efikasnosti sistema azila kao i sistema upravljanja migracijama, ali i dodali da „prostora za napredak ima na pretek i to u gotovo svim segmentima“.

„S druge strane, očigledan je trend porasta ksenofobičnih stavova prema ljudima koji pripadaju drugačijim kulturama i religiji, praćen govorom mržnje, ali i otvorenim nasiljem. Zabrinjava činjenica da se verska, nacionalna i rasna mržnja i netrpeljivost, koju podstrekuju i šire pripadnici ekstremno nacionalističkih grupa i organizacija, iz onlajn prostora ‘preselila’ na ulice gradova širom Srbije kroz učestale antimigrantske proteste, organizovano ‘patroliranje’ desničara, pretnje, pa čak i fizičke napade“, naveli su iz koalicije.

Upozorili su nadležne da „tolerisanje nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija prema izbeglicama i migrantima, ali i prema onima koji im pružaju pomoć i podršku, dovodi do dubokih i opasnih podela u našem društvu“.

„Normalizacija verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti ne ostavlja štetne posledice isključivo na pojedince i grupe prema kojima se iskazuje, nego na društvo u celini, jer dovodi u pitanje iskrenost zalaganja za vrednosti poštovanja ljudskih prava i vladavinu prava“, stoji u saopštenju.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i organizacija Indigo.