BIRN: Šta je ubica Čaba Der zaista govorio o Vučiću

Vesti 18. dec 202014:44 > 14:59
Izvor: MUP Srbije

Iako su 19. novembra tabloidi objavili da je ranije tog dana višestruki ubica Čaba Der u mađarskoj policiji govorio o navodno planiranom atentatu na Vučića, BIRN saznaje da navedena informacija potiče iz krivične prijave napisane još avgusta 2020. Prethodno, Der je nagovestio da je spreman na saradnju sa srpskim vlastima, a potom i predložio Vučića za svedoka.

„Hvala Aleksandru Vučiću što štiti srpski narod, srpske interese i što se hrabro i odlučno bori protiv korupcije. Da smo imali Aleksandra Vučića devedesetih godina i početkom dvehiljaditih, sve bi bilo drugačije“, to su reči Dera iz pisma nedavno dostavljenog Višem sudu u Beogradu pred kojim mu se u odsustvu sudi za ubistvo izvršeno na Banovom brdu u januaru 2019, piše BIRN.

BIRN podseća da su se imena Čabe Dera, koji u zatvoru u Mađarskoj čeka nastavak suđenja za ubistvo koje je počinio u Budimpešti jula 2018, i predsednika Aleksandra Vučića, preplitala nekoliko puta u poslednje vreme.

Poslednji put bilo je to 19. novembra kada je Kurir napisao, a Vučić potvrdio, da je ranije tog dana Der u Budimpešti tamošnjoj policiji dao izjavu u kojoj je rekao da su mu dve mafijaške grupe ponudile novac da ubije Vučića.

Kako naovid BIRN, prethodno je Čaba Der 3. novembra na pripremnom ročištu za ubistvo koje je počinio u Budimpešti, od suda zatražio da pozove predsednika Vučića kao svedoka obrane jer on ima tačan uvid u poslove srpske i bosanske mafije i „zna sve o svima“. Sud će do januara i nastavka suđenja doneti odluku da li će Vučića pozvati za svedoka odbrane, dodaje BIRN.

BIRN je u težnji da sazna kad je i šta ubica Čaba Der rekao o predsedniku Vučiću, kakvi su mu bili motivi i zašto je njegova izjava plasirana baš kada je plasirana, kontaktirao pravosudne i policijske organe u Mađarskoj i Srbiji, kao i pravni tim Čabe Dera.

Njegov advokat u Budimpešti Kristijan Guljaš kazao je za BIRN da nema saznanja da je Der u novembru dao bilo kakvu izjavu mađarskoj policiji, kako je to objavio Kurir, a potvrdio Vučić. Ni drugi sagovornici BIRN-a nisu mogli da potvrde navedenu informaciju.

Tri dokumenta na uvid

Na uvid je BIRN dobio tri dokumenta u kojima on iznosi svoju odbranu i viđenje sveta oko sebe – zapisnik sa saslušanja u Budimpešti od 7. januara 2020, krivičnu prijavu napisanu 25. avgust 2020. i pismo dostavljeno Vrhovnom sudu u Beogradu 18. novembra 2020.

U tri dokumenta koja su dostavljena BIRN-u ovaj višestruki ubica sebe predstavlja kao Robina Huda koji je ubijajući ljude želeo da oslobodi Srbiju kriminalaca i kao čoveka koji je „svojim metodama hteo da olakša borbu protiv kriminala i nasilja“.

Navodi da je sprečio brojna ubistva policajaca i sudija, kao i kidnapovanje dece uglednih ljudi, uključujući i ćerku Đorđa Balaševića, Jovanu. Der za Vučića kaže da je „jedini čovek kome skroz veruje u Srbiji“ i nudi se srpskim vlastima za saradnju.

„Ukoliko su srpski pravosudni organi voljni da sa mnom zaključe sporazum (…) izneo bih im sve detaljno“, rekao je Der u januaru na saslušanju u Budimpešti.

Navodni atentat na Vučića pominje se u krivičnoj prijavi koju je Der napisao 25. avgusta 2020. U njoj Der piše kako je vođa barske kriminalne grupe Alan Kožar krajem 2018. godine od njega tražio da ubije Vučića i biznismena Milana Beka, ali da je on to odbio. U istoj prijavi Der piše da je imao saznanja da je jedan od vođa škaljarskoj klana Stevan Stamatović pripremao atentat na Vučića „što je i policija saznala“.

Te Derove navode teško je proveriti jer su i Kožar i Stamatović u trenutku kada je prijava pisana bili mrtvi – obojica su ubijena ranije ove godine.

Izvor BIRN-a upućen u ovaj sudski postupak kaže da ne bi trebalo pridavati previše pažnje parolama koje Čaba Der „prosipa o Vučićevoj borbi protiv organizovanog kriminala i svojoj ljubavi prema Srbiji, jer se vidi da se radi o manipulativnoj osobi koja je lišena empatije i koja pokušava da se dodvori vlasti“.

On naglašava da treba biti posebno oprezan u vezi sa informacijama da je neko od Dera tražio da izvrši atentat na predsednika, jer se radi o čoveku koji je „provaljen“ za sva ubistva koja je počinio.

„Taj čovek je već odgovarao za jedno ubistvo i bio u zatvoru, sad odgovara za ubistvo ovde u Beogradu, imao je ubistvo u Holandiji i u Mađarskoj. Sva ubistva koja je izvršio, izvršio je tako da odmah svi provale ko je. To govori da on nije nikakav `profesionalac` i da teško da može biti izvor nekih ozbiljnijih informacija, jer ‘ozbiljne’ ekipe organizovanog kriminala ne angažuju nekoga za koga će se plašiti da će odmah da ga uhapse i da će odmah da ih ocinkari“, kaže sagovornik BIRN-a.