Tribina: Oko 95.000 krivičnih dela godišnje, MUP objavi na sajtu četiri posto

Vesti 18. dec 202013:49 > 13:55
Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom sajtu objavljuje saopštenja o tri do četiri odsto od oko 95.000 krivičih dela, koliko se godišnje počini u Srbiji, a najviše u Beogradu, gde je njihov broj dvostruko veći nego u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, rečeno je tokom onlajn konferencije "Lokalna bezbednost po meri građana: od problema do rešenja".

Na osnovu analize saopštenja MUP objavljenih od 2018. godine, istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku su naveli da 95 odsto počinilaca krivičnih dela čine muškarci, najčešće stari između 30 i 40 godina.

Kao žarišta trgovine ljudima su određeni Beograd, Novi Sad, Smederevo, Niš i Subotica, a tokom ove godine najčešća krivična dela su bila vezana za trgovinu narkoticima i, zbog pandemije virusa korona, nepoštovanje zdravstvenih propisa.

Statistika o krivičnim delima je neažurna i nedostupna, veliki broj informacija nedostaje a saopštenja se vrlo često ne objavljuju tokom vikenda…

 Konstatovano je da bi MUP, radi jačanja poverenja građana, trebalo da redovno i na lak način omogući javnosti pristup saopštenjima i izveštajima.

Statistika o krivičnim delima je neažurna i nedostupna, veliki broj informacija nedostaje i saopštenja se vrlo često ne objavljuju tokom vikenda, mada je tada povećan broj krivičnih dela, rečeno je tokom konferencije, uz konstataciju da se iz saopštenja MUP ne vide problemi koji postoje u beogradskom naselju Kotež, gde nema policijske stanice, ali huligani crtaju grafite po zgradama uz pratnju policije.

Pravna zastupnica Udruženja građana Kotež Danijela Nestorović je izjavila da je objašnjenje takvog postupka da navijači grafitima sa mrtvačkim glavama „ukrašavaju naselje“.

Nestorović je iznela podatak da Kotež ima 15.000 stanovnika, da u naselju postoji trgovina narkoticima i da se događaju teške krađe, kao i da policija, u proseku, kasni jedan sat po prijavljivaju krivičnog dela.

Prema njenim rečima, građani su obezbedili prostor za policijsku ispostavu u naselju, ali od Opštine Palilula nisu dobili odgovor na pitanje zašto MUP nije stalno prisutan u Kotežu.

Sead Biberović iz organizacije Urban In je izjavio da je u Novom Pazaru za nekoliko dana došlo do tri oružana incidenta, u kojima su teško ranjene četiri osobe, i ocenio da problem bezbednosti građana neće biti rešen dolaskom u taj grad ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i pripadnika žandarmerije.

To je neadekvatan odgovor na problem koji je posledica višegodišnjeg ponašanja policije, jer njeni pripadnici ne mogu ništa da učine bez naređenja iz Beograda, čak ni da obavljaju svoj osnovni posao – očuvanje reda i mira, naveo je Biberović.

Žandaremirja će otići za nekoliko dana, a problemi će ostati, kazao je Biberović, uz konstataciju da bezbednosna situacija u Novom Pazaru verovatno nije teža nego u drugim gradovima u Srbiji.