Nasim Haradinaj se nije izjasnio o krivici, prebacuje odgovornost na Tužilaštvo

Vesti 18. dec 202012:11 > 15:24
N1

Nasim Haradinaj nije se izjasnio o krivici po optužbama Specijalizovanog tužilaštva za Kosovo sa sedištem u Hagu za opstrukciju rada suda i uticaj na svedoke i učiniće to u roku od 30 dana, u skladu sa propisima. Hisni Gucati se na odvojenom saslušanju izjasnio da nije kriv.

Obraćajući se sudu, Haradinaj je optužio Tužilaštvo da „pokušava da skrene pažnju sa svoje odgovornosti“ i krivicu za curenje poverljivih dokumenata „svali na Kosovo i građane Kosova“.

„Ne radi se o nekoliko listova, tu je bilo na hiljade stranica. A mi, kao organizacija veterana, nismo imali pristup tim dokumentima. Umesto mene, na ovom mestu bi trebalo da budu ljudi iz Tužilaštva, možda i neki od onih koji su ovde prisutni danas. To nije pravda, apsurdno je na nas svaljivati krivicu za greške koje je pravilo Tužilaštvo“, rekao je Haradinaj.

Pročitajte još:

On je ponovio da osporava nadležnost suda i mandat tužilaštva u Hagu.

Haradinaj je optužio Specijalizovano tužilaštvo da je selektivno, politički nastrojeno i pristrasno i da mu je cilj da „ukalja obraz oslobodilačkog rata“.

„Ubeđen sam i da su korumpirani. Kako bi svi ti materijali uopšte mogli da izađu iz njihove kancelarije“, upitao je on.

Haradina je obraćanje završio obaveštenjem da se tokom postupka neće oglašavati, već će umesto njega to činiti branilac koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Nasim Haradinaj i Hisni Gucati optuženi su da su na tri konferencije za medije Udruženja veterana OVK i kroz objave na društvenim mrežama, otkrili zaštićene informacije, na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet potencijalnih svedoka.

Optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka i odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Prema pravilniku suda, prvo razmatranje uslova pritvora i mogućeg puštanja na slobodu vrši se svaka dva meseca, a u slučaju Haradinaja biće razmatrana 27. decembra.

Gucati se izjasnio da nije kriv

Hisni Gucati, koji je zajedno sa Nasimom Haradinajem optužen u Hagu za uticaj na svedoke i ometanje pravosuđa izjasnio se na odvojenom saslušanju da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

„Po svakoj od tačaka optužnice osećam se nevinim, osećam se da nisam kriv“, rekao je Gucati, a na pitanje sudije da se jasno izjasni ponovio je: „Uopšte nisam kriv“.

„Ja Hisni Gucati, i moji drugovi po oružju, branili smo svoja ognjišta i našu domovinu. I ja sam kao posledica toga ranjen 3. juna 1999. Danas sam ratni invalid OVK”, rekao je Gucati sudiji za prethodni postupak.

On je dodao da je OVK nevina.

„Nismo mi napali Srbiju, mi smo nevini, nismo krivi“, rekao je on i u nekoliko rečenica objasnio svoje viđenje događaja.

„Imam pravo na slobodu i na slobodu izražavanja i imamo pravo da izrazim svoje mišljenje. Moje pravo da to učinim na zakoniti način i da branim vrednosti albanskog naroda i OVK. I to ću nastaviti da činim“, rekao je Gucati na sudu.