Jovanović: Morali smo da povećamo cenu PCR testa, kućni test pouzdan, ali oprez

Vesti 18. dec 202009:40 > 09:50
Tanjug / Tamas Vasvari/MTI via AP

Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da cena PCR testa i usluge zavisi od cene testa, drugog potrošnog materijala i stručnog tima i kada se sve to sabere cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

Tanja Jovanović je za RTS, objašnjavajući zašto je test poskupeo sa 6.000 na 9.000 dinara i koji faktori utiču na cenu, rekla da se cena PCR testa i usluge definiše na osnovu strukture same usluge, koju u ovom slučaju čine tri komponente.

„Prva je cena testa – mora biti komercijalni teset, koji ima svoju cenu, imamo ponudu više proizvođača, najkvalitetniji su najskuplji, uzima se srednja vrednost jer različite laboratorije koriste različite testove i na taj način možemo da pokrijemo troškove“, navela je Tanja Jovanović.

POVEZANE VESTI

Ona je dodala da je druga komponenta drugi potrošni materijal – pipete, epruvete, tube i drugi materijal, a treća, vrlo važna komponenta je stručni tim – lekari, specijalisti, molekularni biolog, tehničar, određuje se njihovo radno vreme, minutaža.

Prema njenim rečima, kada se sve to sabere, cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona koji je rekao da će poskupljenje odvratiti ljude od putovanja, Tanja Jovanović je rekla da cena testa pojedine svakako neće sprečiti da putuju.

Navela je da ljudi koji imaju simptome i odu u kovid ambulantu na testiranje neće platati PCR analize.

Govoreći o brzim antigenskim testovima koji mogu da se kupe u apotekama, Tanja Jovanović kaže da su oni veoma pouzdani i imaju kvalitete dobrog dijagnostičnog testa.

Međutim, kako kaže, vrlo je važno da se test uradi jedan do tri dana od pojave simptoma, najkasnije pet dana.

Takođe, naglašava, vrlo je važno uzeti uzorak u pravo vreme sa pravog mesta na pravi način.

„Potrebno je uzeti ćelije iz nazofaringsa, iz ćelije, a ne iz sekreta, potrebno je malo energičnije uzeti test“, naglasila je Tanja Jovanović, koja smatra da građani to neće moći sami da urade i da može da se desi da povrede sebe.

Ona je naglasila i da je važno šta će građani raditi sa tim biološkim otpadom – da li će ići u komunalni otpad ili će samo dodatno povećati koncentraciju virusa u okolini.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.