Tržište Srbije preplavljeno proizvodima sa ftalatima opasnim po zdravlje

Vesti 17. dec 202019:29 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Da li je upotreba plastike bezbedna za građane Srbije? Istraživanje organizacije Alhem pokazuje da skoro jedna trećina plastičnih proizvoda sadrži povećanu količinu ftalata, koja štetno deluje na zdravlje ljudi. Iako je Evropska unija u julu ove godine zabranila proizvodnju robe sa tim supstancama, srpski propisi tako nešto još uvek ne prepoznaju.

Pri kupovini hleba greške se dešavaju teško. Za ostale prehrambene proizvode to ipak često nije slučaj. U korpama potrošača neretko završe artikli kojima je istekao rok trajanja. Problema čak ima i kada se kupuje plastična roba, primećuju građani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1.

„Dešavalo mi se da osetim neprijatan miris u pojedinim proizvodima i da neku sumnju izazove kod mene.“

POVEZANE VESTI

„Sve je zagađeno, od vazduha pa sve.“

„Papuče, ovde u robnoj kući kupljene i neprijatan miris.“

„Sada je to već, vidi se fabrikovano, brzo napravljeno ko zna od čega.“

Šta sve sadrže PVC proizvodi još se tačno ne zna. Istraživanje organizacije Alhem pokazuje da proizvodi od meke plastike koji cirkulišu na tržištu Srbije imaju štetne hemijske supstance, koje ne bi smele da se koriste za robu koja se prodaje. Ftalati su pronađeni u kablovima, školskom priboru i rančevima, dečijim igračkama, patosnicama za automobile, kabanicama, plastičnim papučama, ali i sportskoj odeći.

„U EU u julu ove godine stupila je na snagu zabrana korišćenja ovih supstanci u svim potrošačkim proizvodima, kod nas to još uvek nije urađeno, pozivamo nadležne organe da ažuriraju ovaj propis kako ne bi bili u riziku da se proizvodi koji su sada nelegalno na evropskom tržištu, preliju na naše tržište gde su legalno, dokle god nemamo ovu zabranu“, upozorava Jelena Milić iz Alhema.

Endokrinolog Marija Miletić kaže da zakonski propisi moraju što pre da se promene, kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo. Upozorava da ftalati mogu da izazovu brojne zdravstvene komplikacije.

„Što znači da pospešuju gojaznost, kao dijabetogeni, kao suspstance koje mogu da remete komunikaciju između štitaste žlezde i mozga i da dovode do relativnog nedostatka hormona štitaste žlezde koji je na neki način i kičma naše metabolizma, izuzetno važan za intelektualni razvoj deteta tokom trudnoće“, objašnjava Miletić.

Prava kupaca zagarantovana su zakonskim propisima i ona ni na koji način ne bi smela da budu ugrožena, poručuje Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Kaže da su trgovci i proizvođači u obavezi da informišu građane ukoliko njihovi prozvodi sadrže štetne supstance.

„Na tržištu se uopšte ne sme naći bilo koji predmet od opšte upotrebe, a naročito igračke koje sadrže neke nedozvoljene supstance, jer smo već dosta izloženi raznim negativnim uticajima, hemijskim agencima, santirana inspekcija bi morala mnogo ozbiljnije uključi u kontrolu propisa koji je zaista u punoj meri usklađen i koji garantuje pravo potrošačima kao što ga imaju i potrošači u EU“, poručuje Alfirović.

Kada bi po ugledu na evropske zemlje, upotreba ftalata mogla da bude zabranjena u plastičnim proizvodima i na srpskom tržištu, nepoznato je. Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je za to zaduženo, još se nije oglasilo.