Kostreš predlaže kao rešenje pijaće vode u Banatu – regionalni vodovod

Vesti 17. dec. 202018:26 > 18:32
Podeli:
Izvor: N1

Zrenjanin, koji se već decenijama bori sa problemom pijaće vode, jeste dobio fabriku vode, ali je, prema mišljenju Bojana Kostreša, predsednika zrenjaniskog odbora Lige socijal-demokrata Vojvodine (LSDV), slaba vajda od toga, jer iako možda voda izlazi čista iz fabrike, ona prolazi kroz prljave i često bušne cevi, i do krajnjeg korisnika opet dolazi neupotrebljiva. Kao rešenje predlaže regionalni vodovod, po ugledu na Istru.

„Od 2012. godine pa do danas imamo konstantna obećanja vladajuće koalicije da će biti rešeno pitanje vodosnabdevanja Zrenjaninaca, ali imamo samo pomeranje termina. Fabrika ne obezbeđuje uvek kvalitetnu vodu, pa ni pritisak. Kako neko misli da pošalje vodu iz fabrike a da ona prođe kroz prljave cevi i stigne nam čista“, pita Kostreš u Danu uživo na TV N1.

On ukazuje da nije voda neuslovna od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, ali ističe da je ta partija dobila vlast jer je obećala da će rešiti pitanje pijaće vode.

Smatra da je odabrani partner Zilio neadekvatan, ističući da kada „odaberete pogrešnog partnera, štagod da radite ne možete imati dobar rezultat“.

„Umesto kada se videlo da se napravila greška, da se ona priznala, da su odgovorni kažnjeni, mi imamo uporno insistiranje na ovome i građani imaju problem“, smatra Kostreš i dodaje „izračunajte koliko je samo novca jedna četvoročlana porodica potrošila na pijaću vodu i videćete koliko je to ogromna suma“.

Smatra da je opravdano biti pesimista u ovakvoj situaciji, jer za osam godina nije rešen ovaj problem.

Na pitanje kako može da se reši problem sa pijaćim vodom u Zrenjaninu, ali i u celom srednjem i severnom Banatu, koji sa ovim kuburi, kako Kostreš kaže, vekovima, on ističe da bi bilo najbolje primeniti istarski model, odnosno da se uradi regionalni vodovod koji bi snabdevao sva ugrožena mesta.

Prema njegovim rečima, u tom projektu bi trebalo da učestvuju sve zainteresovane opštine, pokrajinska vlada i Republika Srbija.

Na pitanje zašto LSDV, koji je bio i u vlasti demokrata, ništa nije ranije učinio na rešenju tog problema, Kostreš navodi da su oni „nažalost uvek bili manjinski partner u vlasti, i nismo uspeli da ubedimo naše koalicione partnere da je to put kojim treba ići“.

Na pitanje da li su negde u koaliciji sa vladajućim SNS, kaže da jesu u Novom Sadu, konstatujući da je „jedan broj naših birača jako ljut na nas, ali jedan deo nas je procenio je da je bolje biti u vlasti i promeniti nešto“.

Povodom nezadovoljstva budžetom Vojvodine, ističe da je teško upravljati pokrajinskom administracijom, ako nemate definisane prihode.

„Imate famoznih sedam posto koji se nalaze u Ustavu Srbije (za budžet Vojvodine). Nikada nismo dobili odgovor zašto Vojvodina ima samo sedam posto finansiranja, ako ima 25 odsto stanovništva i 32 odsto teritorije Srbije. SNS je obećao kad je došao na vlast da će se to promeniti“, navodi Kostreš.

„Beograd danas, koji ima desetak posto manje stanovnika od Vojvodine, ima 50 odsto veći budžet. Nije nama to problem što on ima toliki budžet, ali je nama problem što Vojvodina, koja je ekonomski razvijeniji deo Srbije, sada srlja u problem“, dodaje on.

„Imamo samo velike najave i lepe reči, a u suštini se ništa ne dešava“, zaključuje Kostreš.