Forum za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama biće održan onlajn

Vesti 17. dec 202014:43 > 14:58
REKOM

REKOM mreža pomirenja i Fond za humanitarno pravo organizuju 21. i 22. decembra trinaesti po redu Forum za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, a paneli u okviru Foruma biće održani onlajn putem Kudo platforme.

Forum za tranzicionu pravdu predstavlja platformu za diskusiju o aktuelnim temama vezanim za različite aspekte procesa tranzicione pravde na postjugoslovenskom prostoru. U dva dana i tri panela razgovaraće se o stanju tranzicione pravde, politikama sećanja i komemoracijama i pitanju nestalih u postjugoslovenskim društvima.

Prvog dana Foruma, 21. decembra, biće održana dva panela. U okviru prvog panela pod nazivom „Pregled tranzicione pravde – izazovi kao izlaz“, panelistkinje i panelisti ponudiće uvid u trenutan status procesa tranzicione pravde u zemljama regiona i krizu tranzicione pravde sa kojima se postjugoslovenska društva suočavaju.

Tema drugog panela „Politike sećanja i komemoracije žrtava“ je memorijalizacija. Izlaganja na tom panelu baviće se analizom zvaničnih politika sećanja i obeležavanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu, sa posebnim fokusom na komemoracije žrtava i njihove instrumentalizacije.

Drugog dana Foruma, 22. decembra, biće održan panel posvećen nestalima. Na panelu pod nazivom „Pitanje nestalih – prioritet regionalne saradnje“ razgovaraće se o nestalima na prostoru bivše Jugoslavije i pitanju sećanja na one čiji posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Na Forumu će, između ostalih, govoriti Žarko Puhovski, Nataša Kandić, Dejvid Hadson, Manfred Novak, Vjollca Krasnići, Štefani Švandner-Sivers i još mnogo stručnjaka u toj oblasti.