Dr Đokić: Preminula 43 lekara, nismo školovani da ispraćamo u smrt

Vesti 17. dec 202011:41 > 11:42
Dragan Mujan/Nova.rs

Doktorka Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije izjavila je da je, prema podacima tog sindikata, od početka pandemije od koronavirusa preminulo 43 lekara ali da strahuju da ta cifra nije konačna.

„Mi nismo za to školovani, nismo tako mentalno koncipirani da ispraćamo ljude da umiru, već da ih spasavamo. Ne možemo ovoliko da izdržimo, ovo je zaista previše za sve nas“, za Nova.rs kaže Đokić.

“Naš spisak zasnivamo na svedočenjima i podacima pristiglih od porodica preminulih kolega i javnim objavama”, ističe Đokić i napominje da je najviše preminulih u Beogradu, a slede Niš i Novi Sad.

POVEZANE VESTI

Kao emotivno neizdrživo težak izdvaja primer iz Čačka kada su doktorkama na rukama preminule njihove mentorke, one koje su ih učile anesteziologiji i opštoj medicini.

Primer koji ilustruje sa čime se suočavaju zdravstveni radnici je i podatak da je 90 odsto Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta ili radi u kovid bolnicama ili je bolesno.

Radi se u izuzetno teškim uslovima i okolnostima.

“Zamislite da 12 sati ne možete da idete u toalet i ne smete pre toga četiri sata da unosite vodu, pa na to dodajte i samu težinu posla i sve ostale fizičke okolnosti”, objašnjava doktorka Đokić.

Ona ističe i da je problem nedostatak zvaničnih podataka.

“Šta god da zatražimo, teško dobijemo. Ipak, sve više toga isplivava, u zadnjih nekoliko meseci su ljudi jednostavno progovorili”, kaže Đokić.

Da je situacija, što se tiče zdravstvenih radnika i njihovog zdravstvenog stanja, alarmantna dokazuje i izjava zamenice direktora Infektivne klinike Ivane Milošević.

Ona je prošle nedelje iskazala veliku zabrinutost za kolege.

“Lekari su na respiratorima. Brinem se za kolege. Molim vas, nemojte se izlagati virusu, poštujte mere. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo”, poručila je Milošević.