Za ozoniranje autobusa 20 miliona, posao za nepoznatu firmu i jedinog ponuđača

Vesti 16. dec 202017:02 > 19:55
N1

Ozoniranje gradskih autobusa u Beogradu počelo je pre tri dana. Iako stručnjaci upozoravaju da ozon nije preporučljiv za dezinfekciju javnog prevoza, gradska vlast je za taj posao dala 20 miliona dinara. Javna nabavka pokazuje i da je posao dobila firma koja je osnovana pre samo osam meseci i koja se jedina javila na konkurs.

Ozonom protiv korone – metoda je koju su gradske vlasti odabrale za javni prevoz. Prema njihovim najavama, autobusi će biti ozonirani dva puta nedeljno, što je, kako ocenjuju dovoljno da se bakteriju ubiju. Taj posao građane košta 20 miliona dinara. Gradski odbornik Rade Veljanovski takav potez ocenjuje kao besmislen, jer kaže, postoje važnije stvari za ulaganje.

„S obzirom na ovu činjenicu da u poslednje vreme ima toliko te jadne dece koja su bolesna od teških bolesti, a da nema dovoljno novca, pa da mora da se skuplja i od građana, uvek mislim kako je svaki taj dinar bolje da se potroši za tu svrhu, treba potrošiti i za zaštitu od korone, ali ovde vidim da to nije slučaj“, kaže Veljanovski.

POVEZANE VESTI

Javna nabavka pokazuje i da je priliku da ozonira dobila be firma „03 KLIN doo Beograd – Stari grad“, koja je osnovana u maju ove godine i koja je bila jedini ponuđač na konkursu. Iz Transparentnosti Srbija kažu da ostaje nejasno zašto se samo taj ponuđač javio, s obzirom na to da u zemlji i regionu ima još firmi koje se bave ozoniranjem.

„Svaka takva situacija gde se u nekom otvorenom postupku javne nabavke javi samo jedan ponuđač može da ukaže na to da naručilac u ovom slučaju gradsko preduzeće – javni gradski prevoz, da oni nisu možda valjano ispitali tržište, pre nego što su uopšte ušli u ovu nabavku i možda nisu učini sve korake da zainteresuju potencijalne pružaoce usluga“, kazao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Kakvi su bili uslovi konkursa i šta je uticalo na to da samo jedna firma pošalje ponudu, pitanje je na koje za N1 nije stigao odgovor iz gradske uprave.

Bez odogvora je ostalo i pitanje zbog čega je doneta odluka da se autobusi ozoniraju, a ne da se dezinfikuju uobičajenim sredstvima. Rade Veljanovski kaže da je po sredi zamajavanje javnosti, kako bi ispalo da gradske vlasti nešto rade.

„Oni su onda na brzinu uradili ovo, a to je dakle stari način, pronašli su firmu koja je nedavno osnovana i tu nema nikakve sumnje da je to neka firma koja je povezana sa vlašću beogradskom, republičkom, to je ista vlast, svejedno i da su onda potrošene neke pare, koje su očigledno potrošene potpuno nepotrebno, jer ja mislim da treba verovati stučnjacima i sam sam to čuo, da stručnjaci govore da ozon nije efikasan“, navodi Veljanovski.

Pojedini medicinski stručnjaci upozoravaju i da je Svetska zdravstvena organizacija više puta upozorila da ozon ne bi trebalo da se koristi za dezinfekciju prevoza, jer nema efekta. Pulmolozi kažu i da je u pitanju tečni gas koji kod ljudi može da pogorša astmu, izazove pečenje očiju i curenje nosa.