EU: Srbija stagnira, usaglašavanje spoljne politike bi ubrzalo integraciju

Vesti 16. dec 202015:22 > 15:37
ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Srbija već nekoliko godina stagnira u usaglašavanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a napredak u Poglavlju 31 pregovora o prijemu u Uniju bi uticao na ubrzanje ukupnog procesa evropskih integracija, rečeno je na godišnjoj konferenciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

Šef političkog sektora Delagacije EU u Srbiji Dirk Lorenc izjavio je da Brisel od Srbije zahteva da progresivno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u periodu do pristupanja, ocenivši da će to bez sumnje imati pozitivan uticaj na brzinu sveukupnog procesa evropskih integracija.

„Poštujemo suverene izbore, autonomno donošenje odluka, uključujući odluku Srbije da zadrži vojnu neutralnost, ali verujemo da vojna neutralnost ne znači političku neutralnost“, istakao je Lorenc.

Dodao je da se od Srbije očekuje da poveća usaglašavanje pre postizanja sporazuma sa Prištinom.

„Svesni smo da će obavezujući dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine verovatno olakšati Srbiji da poboljša stepen usaglašavanja“, rekao je on.

Lorenc je kazao da poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku važno zato što pokazuje do koje mere je zemlja kandidat voljna da učestvuje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU čak i tokom procesa pristupanja.

„Napori zemalja kandidata da se usklade sa pozicijama EU, uključujući restriktivne mere, pokazatelj je posvećenosti evropskim zajedničkim vrednostima“, kazao je Lorenc.

Podsetio je da su sve zemlje Zapadnog Balkana podržale deklaracije o Belorusiji, što je „važan znak jedinstva u odbrani demokratskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava“, ali da, nažalost, Srbija nije podržala restriktivne mere EU prema Belorusiji.

Lorenc je rekao da je usaglašenost Srbije sa odlukama EU poslednjih godina „zaglavljena“ na 50-60 odsto i da je najniža u regionu, ali da je usaglašavanjem sa dve deklaracije o Belorusiji učinjen pozitivan pomak.

Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novakovic izjavio je da je ključni odgovor na pitanje zašto se Srbija ne usklađuje sa nekim stavovima EU gde vidimo svoju budućnost.

„Problem u tome je što Srbija ima neusklađenu hijerarhiju spoljnopolitičkih prioriteta. S jedne strane je članstvo u EU, a s druge strane očuvanje Kosova, koji se ravnopravno pojavljuju u javnom diskursu već godinama i to verovatno ometa naše jasno sagledavanje situacije“, ocenio je Novaković.

On je to rekao predstavljajući svoju publikaciju ; „Sedam godina usaglašavanja Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, koju je objavio ISAC fond.