Drecun: Srbi na Kosovu nebezbedni – i fizički i pravno i zdravstveno

Vesti 16. dec 202015:11 > 15:18
N1/arhiva

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je posle sednice odbora zatvorene za javnost da je konstatovano da položaj Srba na Kosovu i Metohiji karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbednost.

On je rekao da Srbima nije omogućeno da ostvare punu bezbednost i punu slobodu kretanja i naseljavanja i da je zaštita osnovnih ljudskih prava Srba neadekvatna, te doprinosi zastrašivanju Srba.

POVEZANE VESTI

Kako je naveo, u 2020. godini evidentirana su 63 slučaja etnički motivisanih napada na Srbe, a jedan od načina na koji se vrši pritisak je procesuiranje srpskog i nealbanskog stanovništva zbog navodno izvršenih ratnih zločina, a da se to čini bez konkretnih dokaza.

„Posebnu zabrinutost predstavljaju provokacije kojima Priština pokušava da izazove reakciju srpske strane, koje bi rezultirale incidentima, što bi Priština iskoristila za uspostavljanje ‘suvereniteta’ na celoj teritoriji Kosova i Metohije, odnosno za preuzimanje energetskih resusrsa na severu“, rekao je Drecun, koji je novinarima čitao saopštenje posle sednice.

On je rekao da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage predstavlja pretnju za bezbednost Srbije i srpski narod na Kosovu, kao i planirana nabavka naoružanja i dodao da „sve agresivnije i pojačano delovanje“ obaveštajne agencije Kosova prema severu Kosova, radi stvaranja agenturne mreže, dodatno ugrožava bezbednost Srba.

Drecun je dodao da hapšenje bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova izaziva porast nezadovoljstva dela Albanaca i to može ugroziti bezbednost Srba i da zabrinjava što albanska dijaspora prikuplja novac za „finansiranje albanskih ekstremističkih grupa“ kako bi se organizovali protesti na Kosovu i da takvi protesti mogu biti iskorišćeni za napade na Srbe.

On je dodao da izražena politička kriza na Kosovu može odložiti dijalog i formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je formirana Radna grupa za prikupljanje dokaza o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima.

Drecun nije želeo da odgovara na pitanja o energetskom snabdevanju na severu Kosova i rekao je da novinarima može da da saopštenje i ne može da odgovara na pitanja jer su Odboru dostavljene informacije sa određenim stepenom tajnosti.