Vulin: Inicijative koje potiču od "Malog Šengena" čine Balkan sigurnijim

Vesti 16. dec. 202013:25 > 13:32
Podeli:
Izvor: TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJE

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da su sporazumi i inicijative proistekli iz "Malog Šengena" način da se Balkan učini mirnijim, sigurnijim, sa više međusobnog poverenja i da Srbija, koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ima hrabrosti da kaže šta je njen interes i da se za taj interes bori.

Vulin je, na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o sporazumu kojim će se građanima omogućiti prelazak državne granice između Srbije i Albanije sa biometrijskom ličnom kartom, rekao kako niko ne može da kaže kada će Srbija biti članica Evropske unije, jer to ne zavisi samo od nas.

„Da je po kriterijumima po kojima su primane druge zemlje u članstvo, Srbija bi odavno bila član EU, alii pred nas se stavljaju neki pomični ciljevi i zahtevi koji imaju vrlo malo ili nimalo veze sa vladavinom prava, ekonomijom i razvojem zemlje“, ocenio je Vulin.

Prema njegovim rečima, sporazum koji je na dnevnom redu, način je da se smanji, koliko god je moguće, uticaj velikih sila da odlučuju umesto Balkanaca, saopštilo je Ministarsvo unutrašnjih poslova.

„Oni koji se protive ovom sporazumu protive se mogućnosti da se Balkanci dogovaraju, da o svojoj sudbini odlučujemo mi koji ovde živimo i znamo da nam je mir najveći interes i da ga ne može biti bez ekonomskog razvoja“, rekao je ministar Vulin.

Mi smo ti koji hoćemo otvaranje granica, zato što hoćemo da naši poslovni ljudi mogu da putuju, da ulažu, zapošljavaju, poručio je Vulin i dodao da su prošla vremena kada se Srbija sklanjala od drugih, imala kompleks niže vrednosti i kada nije smela da kaže da ima svoje interese i svoju ekonomiju.