NVO: Još se ne zna koliko je Roma i Sinta stradalo u Drugom svetskom ratu

Vesti 16. dec 202011:30 > 11:37
N1

Udruženje mladih Roma Srbije je, povodom Dana sećanja na romske žrtve, upozorilo da do danas Nemačka nije isplatila reparacije žrtvama Roma i Sinta, a da 70 i više godina nakon Drugog svetskog rata još nije utvrđen tačan broj njihovih stradalih sunarodnika, saopštila je ta nevladina organizacija.

Zapovednik SS-trupa i Gestapoa Hajnrih Himler je 16. decembra 1942. godine izdao naredbu kojom je započeto sistemsko uništavanje Roma i Sinta iz evropskih država i započeta njihova deportacija u „porodični logor“ Aušvic – Birkenau (Cigojnerlager).

Zatočenici tog logora poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država, poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza.

Dugo Romi i Sinti nisu postojali kao žrtve, i bili su odvojeni od javnog poimanja i shvatanja Aušvica i nacističke politike rasnog progona i istrebljenja koju Aušvic predstavlja, ističe se u saopštenju.

Kako objašnjava Udruženje, genocid nad Romima ostao je u senci najvećim delom zbog veoma malo sačuvanih istorijskih izvora, arhivskih dokumenata, svedočenja i foto-materijala.

Zato je naša moralna obaveza prema stradalima da se sećamo njihove patnje kako se istorija ne bi ponovila u budućnosti.

Romi su i dalje na marginama društva, a savremeni oblici isključenosti i diskriminacije nastavili su da opstaju i nakon Drugog svetskog rata u svim državama Evrope, ističe Udruženje mladih Roma Srbije.