Stojković: Realna cena testa oko 3.000 dinara, nema opravdanja za poskupljenje

Vesti 16. dec 202010:22 > 10:22
N1

Poskupljenje PCR testa sa šest na devet hiljada dinara nema racionalno objašnjenje, kao ni mnoge stvari u ovoj pandemiji, ocenio je profesor Medicinskog fakuteta Oliver Stojković.

“Povećanje cene od 50 odsto nema ekonomskog opravdanja imajući u vidu da su u pitanju testovi koji su koštali oko 10 evra na početku pandemije, a da im je sada cena pala na pet evra po testu. Pričam vam o cenama po kojima smo mi kao Fakultet recimo nabavljali te testove. Sada ne postoji ekonomsko opravdanje da se cena te usluge poveća” istakao je Stojković na TV Nova S.

POVEZANE VESTI

 On je ocenio da je i dosadašnja cena od šest hiljada dinara za PCR test bila visoka i da bi razumeo kada se uračunaju svi troškovi onoga koga vrši testiranje da taj test košta tri do četiri hiljade dinara.

On je istakao da razlog može da bude činjenica da je kasa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prazna i da je ovo način da se napuni.

“Kako fond uopšte naplaćuje testove građanima kada oni prethodno plaćaju tom fondu doprinose. Ni u jednoj zemlji to nisu profitni fondovi i ne bi trebalo da naplaćuju ove usluge od građana na ovaj način. Mi smo od svog novca kupili te hemikalije i testove, a sad nam ih RFZO prodaje” upozorio je on.

To što je u pitanju testiranje na zahtev, moglo bi da bude opravdanje, da je, prema njegovim rečima, RFZO delegirao nekim drugim institucijama ili privatnim laboratorijama da rade ta testiranja.

Stojković je upozorio da su mnogi građani, koji su imali simptome i samim tim pravo na besplatno testiranje, plaćali PCR da ne bi bolesni čekali u višečasovnim redovima pred kovid ambulantama.

“Smatrajući da zdravlje nema cenu, izabrali su da plate da se testiraju iako imaju zdravstveno osiguranje” objasnio je on.

Govoreći o broju testiranih i zaraženih u Srbiji, Stojković je istakao da je odavno svima jasno da zvanično saopšteni podaci nemaju veze sa realnošću i ocenio da u ukupno broju testiranih koji se svakodnevno saopštava udeo PCR testova iznosi oko 30 odsto.