Protić: Cene testova povećane da bi se napunila državna kasa

Vesti 16. dec 202009:19 > 09:19
N1

Povećanje cene testova dokaz je da je između punjenja državne kase i brige o zdravlju stanovništva, preovladalo ono prvo, ocenio je novinar Ivan Protić.

Ta odluka doneta je sa stanovista da se što pre napuni državna kasa koja je prazna, kazao je on.

POVEZANE VESTI

 Protić smatra da će bez čvrstog zatvaranja u Srbiji doći do povećanja broja obolelih od koronavirusa.

„Pokazali smo, počevši od sahrane patrijarha, da građani nisu baš previše raspoloženi da poštuju mere, kriva je i vlast koja je uvodila te mere ad hoc, ishitreno, zakasnelo, loše, često sa političkim konotacijama… Trebalo bi pojačati to zatvaranje na neki način jer nisam siguran da će građani dobrovoljno da ih poštuju.. bojim se da ćemo imati neku vrstu epidemiološke bombe, da će biti znatno veći broj… a već smo došli do plafona prijema u bolnicama“, upozorio je on.

Kako je rekao, logično je da su ljudi izgubili poverenje u Krizni štab, i da bi se možda više poštovale preporuke koje dolaze iz Kriznog štaba da je on sačuvao svoj integritet.

Govoreći o radu skupštine, on je rekao da rasprave u parlamentu izgledaju kao one u lošijoj prigradskoj kafani. „Kao u bircuzu, ponašaju se kao neformalno društvo koje se okupilo na piću, pa se podnapilo, pa pričaju šta ih tišti, odnosno šta piše na ceduljici koju su dobili da pročitaju“, kazao je.

Komentarišući opoziciju, on je rekao da je hodanje u jednoj kontraproduktivno, ali da jeste potreban jedan kandidat za izbore.

„Opozicija ako želi nešto da uradi na beogradskim izborima, ne treba da polaže mnogo nade u dijalog sa vlašću uz posredstvo EU o poboljšanju izbornih uslova, i prošli put je to bila šarena laža… nisam siguran da će to mnogo doneti, ali čini mi se da i bi drugi bojkot bio porazan za ostatke opozicije koji postoje“, kazao je.

Protić je zaključio da su rasprave među akterima u opoziciji beskorisne, već da treba formirati dve kolone, npr nacionalnu i proevropsku, koje bi se dogovorile oko jednog kandidata, oročenog programa za gradonačelnika, i onda raditi terenski rad – ono što opziciji izgleda teško pada.

#related-news_0

 Govoreći o poseti ruskog ministra Sergeja Lavrova, on je rekao da je poseta bilo kog ruskog zvaničnika prilika da se istaknu tradicionalne veze Srbije i Rusije, koje su u domenu istorijske tradicije i nemaju mnogo veze sa politikom, ali ni realnošću.

„Jer je odnos Srbije i Rusije daleko različit od onoga kako mi to doživljavamo. Rusija, kao svaka velika sila, vodi računa samo o svojoj politici i svom interesu“, zaključio je.