Predstavnici ekoloških pokreta sa stručnjacima Rio Tinta o problemima s rudnikom

Vesti 15. dec 202017:30 > 17:45
Pokret Oslobođenje

Predstavnici ekoloških pokreta "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i Koalicije za održivo rudarstvo Srbije (KORS) saopštili su u razgovoru sa stručnjacima kompanije Rio Tinto svoje zahteve povodom pripreme otvaranja rudnika litijuma u Jadru, kod Loznice, uz državnu podršku.

Među predlozima je izmena prostornog plana da bi se javnost uključila u ocenu uticaja tog projekta na životnu sredinu.

Koordinator KORS-a, Zvezdan Kalmar, posle sastanka koji je inicirala kompanija Rio Tinto, rekao je da je dogovoreno da se revidira prostorni plan i strateški proceni štetnost otvaranja rudnika po životnu sredinu.

POVEZANE VESTI:

„Na taj način bismo omogućili uključivanje javnosti u ocenjivanje opravdanosti projekta, s obzirom na uticaj na životnu sredinu i otvorili bismo mogućnost pravne akcije protiv tog projekta što nam je do sada bilo uskraćeno“, rekao je Kalmar.

Dodao je da su predstavnici ekoloških udruženja upozorili stručnjake Rio Tinta na moguće posledice izlivanja rečice Jadar u slučaju otvaranja rudnika.

„Jadar se izliva i u godinama kada ima malo padavina, i to bi predstavljalo veliki rizik po rudnik i okolinu“, rekao je Kalmar.

Predstavnica pokreta „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, Marija Alimpić, rekla je da je stav tog udruženja da „ne žele rudnik u ni u kakvom obliku“. 

„Od Ria Tinta smo tražili jedino da nadoknadi dosadašnju štetu, a da posle ovoga sastanka prekidamo svaku komunikaciju o otvaranju rudnika“, rekla je Alimpić.

Ona je ocenila da ekološki pokret više ne može biti partner Rio Tintu u pitanjima oko otvaranja rudnika, „osim ako žele da seju pšenicu, kukuruz ili sade šljive u tom području“.