Lutovac: Opozicija da nastupa zajedno u borbi za slobodne i poštene izbore

Vesti 15. dec 202014:38 > 14:42
N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da se DS drži principijelnog stava da opozicija u borbi za slobodne i poštene izbore treba da nastupa zajedno.

„Tom poslu smo posvećeni i u dogovoru sa ideloški i programski bliskim strankama ćemo u narednih nekoliko dana definisti predlog zahteva i platformu za razgovore uz posredovanje Evropske unije“, rekao je Lutovac.

DS veruje da „sve opozicione snage treba da stanu iza jedinstvenog zahteva za slobodne i poštene izbore“ i da takav zahtev „može ojačati i podrška aktera koji su napravili grešku i poverovali da ima smisla učestvovati na izborima pod postojećim uslovima“, naveo je Lutovac.

„Ako nam je problem zajednički, odnosno ako smo saglasni u stavu da u sadašnjoj Srbiji ne postoje ni minimalni uslovi za slobodne i poštene izbore, onda je logično da nam i zahtevi u pogledu stvaranja tih uslova budu zajednički“, rekao je on.

„Posle lažnih izbora u junu izneli smo stav da nastavljamo borbu za slobodne izbore i da više nećemo dozvoliti da se organizuju takvi izbori: ili ćemo imati slobodne i poštene izbore, ili ćemo pozvati građane na pobunu. Pravo na pobunu je demokratsko pravo kada režim uzurpira građanska prava i slobode“, rekao je Lutovac.

DS, po njegovim rečima, insistira na „udruživanju i konstruktivnom pristupu svih opozicionih snaga. Mi u DS smo rukovođeni isključivo javnim, a ne stranačkim interesom. To očekujemo i od naših partnera. Kao najoštrija opozicija autokratskom režimu, činimo sve kako bi se izborili za bolji život građana“.

„Prvi korak ka tom cilju jesu slobodni izbori. Da bi izbori bili demokratski i slobodni svi mi iz opozicije, uz posredstvo nasih evropskih partnera, moramo se izboriti za ono što nam pripada po Ustavu i zakonima Srbije: vladavinu prava, slobodne i profesionalne medije i slobodno i nesmetano izjašnjavanje građana“, dodao je on.

„Mi se trudimo da delujemo konstruktivno i spremni smo i da predlažemo i da čujemo predloge drugih. Jedino nismo spremni da gubimo vreme sa onim koji bi i pod sadašnjih uslovima na izbore i koji već sada daju na znanje da ih izborni uslovi ne zanimaju, nego isključivo sopstveno pozicioniranje“, rekao je predsednik DS.

„Izborne kolone u ovom momentu nisu tema. Predizborne koalicije ćemo razmatrati kada za to bude vreme, a nakon detaljne analize i procene načina koji je najkorisniji za nas zajednički cilj, a to je, u prvom koraku, smena aktuelnog režima“, naveo je Lutovac.