Aktivista: Rastao broj obolelih, a dali novac za koncert Kerbera bez publike

N1

Nakon što su koncerti grupa Kerber i Osvajači letos otkazani, kada je trebalo da nastupe na Gradskom trgu u Čačku, jer epidemiološka situacija nije bila dobra, pa je uvedena i vanredna situacija, njihovi nastupi su ipak održani, ali u praznoj sali. Naime, koncerti su snimljeni u sali Doma kulture, a onda emitovani na lokalnoj televiziji. Pokrenuta su pitanja u javnosti u tim gradu i da li je u redu da se u ekonomskoj krizi njihov novac troši na koncerte na kojima nema publike, naveo je reporter N1.

Dom kulture objavio je na sajtu 3. decembra da će koncert grupe Kerber, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, biti održan bez prisustva publike, ali će zainteresovani ovaj muzički događaj moći da gledaju na programu TV Galaksija 32 od 20 časova.

Pavle Jelesijević, aktivista iz Čačka, ispričao je za N1 da je na društvenim mrežama video da su mnogi lokalni mediji i članovi SNS delili po mrežama da će koncert Kerbera biti održan u Domu kulture, ali je posumnjao, kako je rekao, da se „nešto čudno dešava“.

„Video sam da su mnogi lokalni mediji delli po mrezama da se 3. decembra održava koncert u velikoj sali Doma kulture, ali pošto znam da sve što vlast SNS radi u Čačku nije transparentno, posumnjao sam da se tu nešto čudno dešava, i došao sam na ideju da grupi Kerber pošaljem poruku… predstavio sam se kao veliki fan, i rekao da ih čekam da bih dobio autogram pre koncerta, pa sam napisao da mi dolaze kumovi iz Zaječara sa malom decom koji su isto veliki fanovi i hteli bi da se slikaju sa njima. Na to je stigao odogovor grupe, citiram – aman, ljudi, šta vam je, koncert je održan pre više od mesec dana, to što ćete gledati je samo snimak“, kazao je Jelesijević.

On je rekao da je to izazavalo bes kod njega jer je u vreme snimanja tog koncerta Čačak beležio najveći broj zaraženih.

„Sto metara odatle ste u tim trenucima imali proteste porodilja kojima tada nisu isplaćivane naknade, otvarana je kovid bolnica, punila se kovid hala, dok su muzicari Kerbera svirali pred sablasnom salom Doma kulture“, dodao je on.

Kako kaže, u ovom trenutku to nije moralo tako da se uradi. Aktivisti su, kako je rekao, došli do saznanja da su gradske vlasti „unapred isplatili novac za održavanje tog koncerta i morali su da to održe po svaku cenu, da bi isplatili neke ljude“.

„Tv Galaksija je prenosila snimak, a to je privatna televizija kojoj nema pristup mnogo građana. Mogli su da izbegnu troškove dolaska, scenografije, da su to objavili na Jutjubu, da svi mogu da gledaju. To je nepremereno za ovu situaciju“, kazao je.

On je rekao i da javnosti nije poznato koliki su bili troškovi grada za taj koncert. „Saznali smo da je zasedala komisija, a ona zaseda za izose veće od 600.000 dinara, tako da je koštao barem toliko“, dodao je on.

Reporter N1 je podsetio da gradonačelnik Milun Todorović pre nedelju dana nije odgovorio na pitanje novinara koliko su koštali koncerti Kerbera i Osvajača. Rekao je i da se saznaje da su koncerti pomereni za decembar jer je to dan Doma kulture u Čačku, što je bio i povod zašto su održani pred praznom salom. Koncert Osvajača emitovan je 31. oktobra.