Odloženo suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, Simonović nije došao

Vesti 15. dec. 202013:44 > 13:51
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je podstrekavao na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, nije došao na suđenje u Palati pravde u Beogradu, zbog, kako je izjavila njegova odbrana, "gangrene na zubu".

Na ročištu, njegov advokat je izjavio da je Simonoviću izvađen zub, da ga je obavestio da će doći, ali da mu je pozlilo, prenosi Udruženje novinara Srbije.

Sudiji Slavku Žugiću advokat je dostavio potvrdu Klinike za oralnu hirurgiju u Vrčinu da je Simonović na bolovanju.

„Ne mogu da ocenim da li je odsustvo opravdano ili nije, nemam medicinska znanja“, rekao je sudija Žugić i zakazao novo suđenje za sredu, istakavši da očekuje da će Simonović doći, a da će, u međuvremenu, biti proveren lekarski nalaz.

Na to je burno reagovao jedan od advokata Simonovića, Ivica Vuković, koji je kazao da je Simonović očigledno opravdano odsutan, da sudiji nije potrebno medicinsko znanje, te da baš zato pred sobom ima lekarsku potvrdu iz Vrčina.

Vuković je rekao da na suđenje u sredu neće doći ni Simonović, kao ni on, na šta mu je sudija odgovorio da je deo odbrane, a uz njega i advokat Viktor Gostiljac, koji je predsednik Advokatske komore Srbije, piše UNS.

Sudija je naveo da nema prepreke da se suđenje u sredu ne održi ukoliko jedan od advokata Simonovića ne bude prisutan.

U subotu, 12. decembra, navršile su se dve godine kako je novinaru Žig infa Milanu Jovanoviću u podmetnutom požaru izgorela kuća u Vrčinu, a sada je izvesno i da će sudski proces, koji je počeo u aprilu 2019, ući u treću godinu.

Jovanović je posle te noći izjavio da iza napada, zbog njegovog novinarskog istraživanja, stoji Simonović, koji je to odbacio. Simonović je međutim uhapšen 25. januara 2019. godine i do 7. marta prošle godine bio je u pritvoru.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je u martu 2019. godine podiglo optužnicu i tražilo da Dragoljub Simonović dobije maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.