Brnabić: Protiv sam zabrane kretanja, Svetog Nikolu proslavite u krugu porodice

Vesti 15. dec 202009:37 > 09:42
Tanjug / Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da poslednji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji "daju razlog za optimizam".

Gostujući na televiziji Pink, ona je kazala da je epidemiološka situacija“ i dalje izuzetno kompleksna“ ali i da kriva počinje da pada.

„Naziremo svetlo na kraju tunela ali moramo i dalje biti disciplinovani i da nateramo epidemijsku krivu da pada mnogo brže jer imamo ogroman broj ljudi u bolnicama koji i dalje raste, sada blago ali raste“, kazala je Brnabić.

POVEZANA VEST

Apelovala je na građane da predstojeću slavu Svetog Nikolu proslave u krugu porodice i da izbegnu veća okupljanja.

„Mi ne možemo ljudima ulaziti u kuće i prebrojavati ko ima koliko gostiju. Zato molim ljude da ovog vikenda budemo disciplinovani i time pomognemo našem zdravstvenom sistemu“, navela je premijerka.

Ponovila je da će Srbija biti jedna od „prvih zemalja“ koje će imati vakcinu protiv koronavirusa.

„Mi smo krenuli u priču o vakcini još pre šest ili sedam meseci, razgovaramo sa svim proizvođačima“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navodeći da je borba protiv koronavirusa „izuzetno skupa“, premijerka je rekla da samo lek remdesivir po pacijentu košta 2.400 evra a da država svakog dana troši između 700.000 i 750.000 evra na testove.

Govoreći o merama Kriznog štaba, ona je ocenila da su trenutne mere „izuzetno restriktivne“ i dodala da je lično protiv zabrane kretanja koja će, kako je rekla, biti uvedena ako to bude neophodno.

„Ne smemo da podlegnemo pritisku medija ili javnosti, posebno onoj na Tviteru. Apsolutno sam protiv zabrane kretanja, uvešćemo je ako bude potrebno ali kupujemo svaki dan“, rekla je premijerka.

Dodala je da ukoliko brojevi nastave da padaju, da je moguće da se radno vreme pojedinih objekata produži na vikend, i to do 14 ili 15 časova.

Upitana kakve će mere važiti za Novu godinu, ona je kazala da će sve zavisiti od toga kako se kreću brojevi i kakva je situacija u zdravstvenom sistemu.

„Znam da je ogroman pritisak da se zatvori sve i zabrani kretanje, ali ja sam ta struja u Kriznom štabu koja nije za zabranu kretanja ili za tako parcijalnu zabranu. Ako to treba bude kao u martu ili aprilu onda moramo da uradimo analizu troškova i koristi. Teška je to odluka“, kazala je premijerka.

Dodala je da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba „dosta za zabranu kretanja“.

„Merićemo i donećemo odluku koja ima najviše smisla. Moje je da sagledam i iz ekonomskog i iz političkog aspekta, pa i zbog mentalnog zdravlja nacije, šta raditi. Oni koji predlažu takve zabrane ne sagledavaju sve aspekte i posledice toga“, kazala je premijerka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.