Ne da im se – Zrenjaninci bez čiste vode, metan moguć uzrok havarije u fabrici

Vesti 14. dec 202018:24 > 19:21
N1

U eksploziji koja je izbila jutros oko 5.00 sati u zrenjaninskoj fabrici vode, povređena su dvojica radnika. Gradonačelnik Simo Salapura saopštio je kako je najvažnije da su oni van životne opasnosti, kao i da se čeka zvanično saopštenje o incidentu. I dalje nije poznato šta je uzrok eksplozije, a grad u kome je već 16 godina voda zabranjena za piće, ponovo se snabdeva direktno iz izvorišta, neprečišćenom vodom bogatom štetnim arsenom.

Nekoliko dana pred istek poslednjeg roka koji je Grad postavio zrenjaninskoj fabrici vode da završi izgradnju rezervoara, smanji gubitke i poveća količinu prečišćene vode, nova havarija. Ovog puta posledica nije samo prekid u vodosnabedavnju, već i ugrožena bezbednost. Dvojica radnika starih 42 i 50 godina zadobili su povrede tokom postupka hlorisanja vode, saopštilo je Ministarstvo za rad. Jedan od njih teže je povređen, ali nije životno ugrožen. Obojica su sa opekotinama zadržana u bolnici.

Oko podneva krug Fabrike vode napustili su vatrogasci i inspektori, ali iz uprave Fabrike nije bilo izjava. Kratkim saopštenjem javnost su informisali da je do eksplozije i povrede radnika došlo i, bez navođenja detalja o uzrocima, napomenuli da je to izazvalo trenutni prekid vodosnabdevanja.

POVEZANE VESTI

„Bitno je napomenuti da će se u periodu dok ne stignu zvanične informacije sa postrojenja o stepenu havarije i mogunosti ponovnog rada, vodosnabdevanje vršiti direktno sa izvorišta i da će vodosnabdevanje vršiti ‘Vodovod i kanalizacija'“, izjavio je Siniša Gajin iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

Tako Zrenjanincima iz slavina ponovo teče neprečišćena voda bogata štetnim arsenom.

Snimak iz Stajićeva, naselja nadomak Zrenjanina, koji se krajem septembra pojavio na društvenim mrežama, pokazao je da na južnoj strani grada osim arsena, kroz slavine stiže i metan. Iako zvaničnih informacija o uzrocima eksplozije još nema, iz Fabrike vode nezvanično kažu kako sumnjaju da bi uzrok mogao biti upravo metan.

„Da li su to razlozi, da li su novi bunari problematični, za sada ne znamo. Nadamo se da će istraga da pokaže zapravo čija je tu odgovornost“, ocenio je Dušan Kokot iz NVO „Građanski preokret“.

A u Građanskom preokretu podsećaju da su još prošle godine tražili utvrđivanje krivične odgovornosti nadležnih zbog neispunjavanja ugovora iz 2015. godine, koji je Zrenjanincima u roku od osam meseci trebalo da obezbedi ispravnu pijaću vodu. Podsećaju da je privatni investitor na ime subvencija i pozajmice iz budžeta do sada dobio oko 100 miliona dinara, i dodaju da je eksplozija je dramatičan dokaz da posao koji mu je poveren nije sposoban da reši.

„Do sada su štete bile finansijske prirode, a očigledno smo sada prerasli taj nivo pa su sada ugroženi i životi“, dodaje Kokot.

Hitno utvrditi odgovornost za eksploziju, zahtev je i dela opozicije u Zrenjaninu koja napominje da lokalna vlast nije u stanju da reši problem pijaće vode i traži da se u tu priču ponovo uključi premijerka.

„Nadamo se i očekujemo da do 10. jula građani Zrenjanina dobiju vodu koja je ispravna za piće i za upotrebu“, izjavila je premijerka Brnabić 26. juna 2019.

Nakon jedinog sastanka kome je ona prisustvovala u zrenjaninskoj fabrici, probijeno je i produženo još rokova, privođeni su potpisnici ugovora iz 2015, ali nijedan od procesa nije dovršen. Uključujući i onaj koji Zrenjaninci čekaju već 16 godina – ukidanje zabrane upotrebe vode.