Potvrđene optužnice – Haradinaj pred sudom u utorak, Gucati u petak

Vesti 14. dec 202015:56 > 18:09
N1

U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK potvrđena je optužnica protiv vođa udruženja veterana te organizacije Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zbog ometanja pravde.

Gucati će u petak biti izveden pred sud za zločine OVK u Hagu kako bi se izjasnio o krivici za „krivična dela protiv pravosuđa“ za koja je optužen. Kako piše u objavljenom nalogu sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, izjašnjavanje Gucatija o krivici zakazano je za 15 sati.

Potpredsednik istog udruženja Nasim Haradinaj, koji je optužen zajedno sa Gucatijem, imaće priliku da se o krivici izjasni u utorak, 15. decembra.

Po pravilima suda, optuženi se, tokom prvog pojavljivanja pred sudom, mogu, ali ne moraju izjasniti o krivici. Posle roka od 30 dana se, međutim, moraju izjasniti.

Danas objavljena optužnica, koja je potvrđena 11. decembra, u šest tačaka Gucatija i Haradinaja tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka“.

Po optužnici, Gucati i Haradinaj su na konferencijama za štampu, od 7. do 25. septembra, neovlašćemo otkrili poverljive sudske informacije „uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet“.

„Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća. Tim radnjama su g. Gucati i g. Haradinaj učinili povredu tajnosti postupka, počinili odmazdu i zastrašivanje (potencijalnih) svedoka Specijalizovanog tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju njegovog rada i istraga“, piše u saopštenju suda.

Predlog optužnice, glavni tužilac Džek Smit podneo je na potvrđivanje 30. oktobra.

Po nalogu suda, Gucati i Haradinaj uhapšeni su 24. i 25. septembra u Prištini i prebačeni u pritvor u Sheveningenu, a zatim su 1. oktobra, u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavili da nisu krivi.

Gucati i Haradinaj su, po nalogu za hapšenje, na tri konferencije za štampu – održane 7, 16. i 22. septembra – medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“.

Haradinaj je, pritom, „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

„Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu“, piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj optuženi su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu „odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima“.

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su „prekršili tajnost postupka“.

Pre hapšenja Gucatija i Haradinaja, glavni tužilac Džek Smit je upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svedoci.

Smit je Udruženje veterana OVK optužio da se „više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde“.