Forum za bezbednost: Muk Srbije na zahtev za izručenje radikala štetan

Vesti 14. dec. 202014:48 > 14:54
Podeli:
Izvor: Forum za bezbednost i demokratiju

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je da je zabrinjavajuće i iznenađujuće odsustvo reagovanja zvaničnika u Srbiji sedam dana nakon što je Mehanizam za krivične sudove u Hagu zatražio od Srbije da bez odlaganja uhapsi i izruči funkcionere Srpske radikalne stranke zbog nepoštovanja Haškog tribunala.

Ta organizacija je ocenila da je „nastavak javnog muka o tome“ štetan i nedopustiv.

POVEZANE VESTI

„FBD u tom smislu, uz svo razumevanje za druge probleme sa kojima se trenutno suočavamo, pre svega očekuje reagovanje Vlade Srbije, a poziva Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom… da se što pre oglase o ovoj temi i da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama. FBD izražava veliku zabrinutost zbog načina na koji su mediji u Srbiji dosad izveštavali o ovoj temi – više nego važnoj za EU – integracije Srbije i za suočavanja sa nasledjem devedesetih godina“, dodaje se u saopštenju.

Sudski Mehanizam u Hagu 8. decembra je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio Jojića i Radetu da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.