Šib i Fabrici: Srbija mora da radi na vladavini prava kako bi otvorila poglavlja

Vesti 14. dec 202014:33 > 14:40
Shutterstock

Učesnici diskusije "Od Nemačke do Portugala: Predvođenje Unije u teškim vremenima", u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i Centra za evropske politike (CEP) saglasili su se da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, među kojima je i Srbija, treba da rade na reformama u vladavini prava.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je sada očigledno da Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje ove godine, da su se nadali da će Srbija napraviti veći progres, ali da napredak nije bio dovoljan i da se iz izveštaja Evropske komisije vidi da je posebno napredak u vladavini prava bio vrlo ograničen.

On je ipak izrazio optimizam i rekao da ima signala iz nove Vlade Srbije da žele da rade na reformi vladavine prava, te da očekuje da u predstojećem periodu Srbija otvori dodatna poglavlja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je uveren da će prvih meseci 2021. godine reformski proces postati stvarnost, da će biti i mesta za nagrade i da je Komisija rekla da reforme u vladavini prava u Srbiji idu sporije od drugih i da je to prostor u kojem Srbija mora više da radi.

Govoreći generalno o proširenju EU, Šib je istakao da proces nije otvoren za Severnu Makedoniju, zbog bilateralnih problema sa Bugarskom i da smatra da bilateralna pitanja treba ostaviti po strani, ali je optimističan da će se rešenje naći tokom predsedavanja Portugala.

Ambasadorka Portugala Marija Virdžinija Pinja rekla je da će i Portugal biti posvećen proširenju i da će prevazići bilateralna pitanja.

Govoreći o proširenju, Pinja je rekla da je za „tango potrebno dvoje“, da će Brisel uraditi svoje, ali i da Zapadni Balkan mora da uradi svoje, da bude posvećen reformama, te da Srbija treba da bude posvećena reformi vladavine prava.

Ona je rekla da će Portugal očekivati reforme i da zemlje kandidati prate preporuke iz izveštaja o napretku.

Fabrici je istakao da je proširenje budućnost EU.